Kvinna sitter tillbakalutad i soffa med hörlurar.Enligt Mediavisions senaste analys av ljudboksmarknaden i Sverige har abonnenttillväxten varit stark under 2021. Till och med det tredje kvartalet har cirka 120 000 nya hushåll skaffat ett ljudboksabonnemang. Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

Undersökningar

Mediavisions senaste analys av den svenska ljudboksmarknaden visar en kraftig abonnenttillväxt under 2021. Till och med det tredje kvartalet har cirka 120 000 nya hushåll skaffat ett ljudboksabonnemang, vilket motsvarar en ökning på 14 procent sedan början av året.

Sveriges ljudboksmarknad har haft en stark tillväxt under året, och till och med det tredje kvartalet har upp mot 120 000 nya hushåll skaffat sig en prenumeration hos någon av de ledande ljudbokstjänsterna, vilket är en ökning på 14 procent sedan början av 2021.

Storytel är fortfarande marknadsledande och visar en stabil hushållspenetration, men man ser även att många av konkurrenterna har vuxit.

Andelen som väljer att säga upp sitt abonnemang är fortsatt stor

Det ska dock sägas att andelen ljudboksprenumeranter som väljer att säga upp sitt abonnemang fortfarande är betydligt större än för andra strömmade tjänster, till exempel videotjänster. Enligt Mediavision beror detta till stor del på att ljudbokstjänsterna främst konkurrerar med pris. Allt fler har förvisso börjat erbjuda exklusivt innehåll, men priset är alltså fortfarande det som skiljer de olika aktörerna åt.

Allt fler användare uppskattar unikt innehåll

Det Mediavision har sett är dock att kundernas drivkrafter för att skaffa ett ljudboksabonnemang har förändrats under året som snart har gått, och att allt fler uppskattar just unikt och exklusivt innehåll. Tidigare har priset i nio fall av tio varit den avgörande faktorn.

Flera faktorer bakom ljudbokstillväxten

Marie Nilsson, vd på Mediavision, konstaterar att antalet abonnerande hushåll på ljudboksmarknaden låg på stabila nivåer under en relativt lång tid, men att tillväxten under 2021 har varit påtaglig. Ökad digitalisering, mer variation i innehållet hos de olika aktörerna, och till viss del även pandemins effekter, har enligt Marie Nilsson lett fram till den markanta kundökningen.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.