Läs omdömen om olika ljudbokstjänster

På vår sajt hittar du omdömen om de mest populära ljudbokstjänsterna i Sverige. Vi har jämfört tjänsternas priser och abonnemang, deras utbud, om det finns ett bra utbud för barn och ungdomar och hur appen fungerar. Du kan använda Ljudböcker.com för att hitta den ljudboksapp som passar dig bäst.

Hur fungerar ett abonnemang hos ljudbokstjänsterna?

Abonnemangen fungerar nästan likadant hos alla appar som vi recenserar. De erbjuder olika abonnemang beroende på hur många timmar du lyssnar på ljudbok varje månad och hur många ni är i hushållet som vill använda tjänsten.

Prisnivån varierar beroende på hur mycket du vill lyssna på ljudböcker och om ni är flera i hushållet som vill lyssna på flera enheter samtidigt. Det finns flera olika alternativ att välja mellan, och alla ljudbokstjänster erbjuder familjeabonnemang.

Hur fungerar ljudbokstjänsternas appar?

Ljudbokstjänsternas appar fungerar både på Android och iOS telefoner. Ingen av apparna har stöd för Windows, datorer eller läsplattor som inte har operativsystemet Android eller iOS. Däremot erbjuder Storytel att du kan lyssna på ljudböcker med Chromecast, och med BookBeat kan du lyssna på böcker med din Apple Watch.

Alla apparna är användarvänliga och det går lätt att hitta ljudböcker och e-böcker i deras bibliotek. Alla appar erbjuder nedladdning av ljudböcker. Men vissa av tjänsterna har en gräns för hur många aktiva titlar du kan ha nedladdade samtidigt. 

Innehållet kan skilja mellan olika ljudbokstjänster

Alla ljudbokstjänster erbjuder flera tusentals titlar i sitt sortiment. Men utbudet varierar mellan de olika tjänsterna. Du kan hitta allt från deckare och feelgood-böcker till faktaböcker och romantik. Alla appar har delat upp sina ljudböcker i kategorier. Det gör det lätt att hitta det man söker.

Det största utbudet hittar du just nu hos BookBeat. Men det är inte så konstigt eftersom de tillhör Bonnier-koncernen. Hos Storytel kan du hitta egna unika ljudboksproduktioner som du inte kan lyssna på hos någon annan ljudbokstjänst. 

Alla apparna erbjuder ett brett och bra utbud för både barn och ungdomar. Du kan hitta allt ifrån godnattsagor, klassiker och spännande vampyrböcker som passar tonåringen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer ljudbokstjänst?

När du väljer ljudbokstjänst bör du först och främst tänka igenom hur du kommer att använda tjänsten. Alla fungerar med mobiler och surfplattor av både Android- och iOS-typ. Vissa av tjänsterna fungerar även med Apple Watch, Mac- och Windows 10-datorer, så om du vill kunna lyssna på ljudböcker via någon av dessa enheter bör du såklart välja en tjänst som stödjer det. Annars fungerar den tekniska delen i princip på samma sätt hos alla ljudboksappar. 

Den stora skillnaden mellan tjänsterna är utbudet. Nästan alla ljudboksappar erbjuder en gratis provperiod där du kan se hur appen fungerar och gå igenom de kategorier du är intresserad av. Det finns alltså goda möjligheter att testa de olika ljudboksapparna innan du bestämmer dig. 

Priset på de olika ljudbokstjänsterna varierar beroende på vilket abonnemang du väljer. Om ni är fler i hushållet som ska använda tjänsten kan det vara bra att testa flera olika kategorier under provperioden för att se om utbudet matchar det ni vill lyssna på.

Vilken ljudbokstjänst är bäst?

Vilken ljudbokstjänst som är bäst för dig är helt enkelt det alternativ som matchar både dina förutsättningar, behov och önskemål. Du måste som sagt hitta en tjänst som fungerar med den enhet som du kommer lyssna på dina ljudböcker på, men tjänsten ska även uppfylla dina krav på utbud och innehåll. På senare tid har de olika ljudboksföretagen börjat satsa allt mer på att kunna erbjuda ett så unikt innehåll som möjligt, så det kan vara värt att lägga lite extra tid på att jämföra utbudet i de olika apparna för att hitta det som tilltalar dig mest.

Priserna då undrar du? Ja det är såklart också en viktig faktor att ha i åtanke när du jämför ljudbokstjänster, men tänk på att det inte behöver vara den absolut viktigaste. Försäkra dig om att de andra delarna passar dig och ditt ljudboksanvändande innan du vänder på prislapparna. Då har du större chans att hitta den bästa ljudbokstjänsten just för dig.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.