Kort om Audible

Audible är en amerikansk ljudbokstjänst som ägs av företaget Amazon. Tjänsten grundades så tidigt som 1995 och är i dag världens klart största tjänst för nedladdningsbara ljudböcker. Audible har lanserat en webbplats anpassad till användare i Sverige, även om den är skriven på engelska.

Audible är ljudbokstjänsten för dig som föredrar att lyssna på engelska ljudböcker. En prenumeration är relativt billig, och testperioden är längre än för de andra ljudbokstjänsterna. Samtidigt är du begränsad till en eller två ljudböcker i månaden med de flesta abonnemang. Vill du lyssna på fler ljudböcker under en månad måste du betala extra för det. Något unikt är dock att du får behålla de ljudböcker som du väljer hos Audible, även om du avslutar din prenumeration.

Vad vi gillar med Audible

  • Störst utbud av engelska ljudböcker
  • Dina ljudböcker sparas i ditt bibliotek
  • Möjligt att testa gratis
  • Audible Originals
solcta PROVA GRATIS i 30 DAGAR

Bästa erbjudande Reklamlänk

När du skaffar en prenumeration hos Audible får du ett antal krediter varje månad. En kredit kan du sedan byta mot en valfri ljudbok. De ljudböcker som du har valt får du behålla utan någon extra kostnad.

Upplägget på Audibles tjänst skiljer sig alltså från de svenska streamingtjänsterna. Bara Bokus Play har ett liknande upplägg på sitt billigaste abonnemang.

Det finns även ett billigare abonnemang för dig som vill lyssna hur mycket du vill. Då finns dock andra begränsningar som inte de andra abonnemangen har.

Tips! Du får byta ljudbok om du inte är nöjd med ditt val, utan att förlora din kredit för månaden.

Audible har en så kallad bra lyssningsgaranti, vilket innebär att du kan byta ut den ljudbok du har valt eller köpt om du inte tycker om den. Då får du tillbaka din kredit eller dina pengar och kan välja en annan ljudbok i stället.

Det går även att köpa ljudböcker hos Audible utan prenumeration. Men då får du betala ordinarie pris för ljudböckerna och har inte samma lyssningsgaranti som prenumeranter har.

Audible Plus Membership

Du får tillgång till en katalog av utvalda ljudböcker, podcaster och Audible Originals. Det sistnämnda är andra typer av ljudunderhållning, såsom dokumentärer, sömnprogram och spoken word. Du kan både streama dessa fritt och ladda ner dem till din mobiltelefon.

Det är inte alla Audibles ljudböcker som ingår i katalogen, och utbudet byts ut med jämna mellanrum. Du får inte heller behålla några ljudböcker om du avslutar abonnemanget, till skillnad från med Premium-abonnemangen.

Audible Premium Plus Membership

Med ett premium-abonnemang får du en eller två krediter per månad. För varje kredit kan du välja en ljudbok i månaden utan extra kostnad. Den ljudboken får du behålla, även om du skulle avsluta din prenumeration hos Audible. Krediter som du inte använder kan du spara i upp till ett år.

Vill du lyssna på fler ljudböcker per månad kan du köpa dem till lägre pris. Premium-användare hos Audible får 30 procents rabatt på ljudböckerna i deras sortiment. Du har också samma obegränsade tillgång till Audible Plus-katalogen som med det billigare abonnemanget.

Det finns fyra nivåer av Audible Premium Plus Membership. Skillnaden mellan dem är hur många krediter du får.

  • Audible Premium Plus. Standardabonnemanget ger dig en kredit per månad. Det är det här abonnemanget som du kan prova på gratis i 30 dagar.
  • Audible Premium Plus 2 credits. För en lite högre kostnad får du två krediter per månad, som du byter mot ljudböcker att behålla.
  • Audible Premium Plus 12 credits. Det här abonnemanget betalar du per år i stället för per månad. Sammanlagt får du 12 krediter per år att byta mot ljudböcker. I längden är den här prenumerationen billigare än den månadsvisa betalningsplanen med en kredit per månad.
  • Audible Premium Plus 24 credits. Du får 24 krediter per år, som alltså motsvarar 24 ljudböcker. Priset per år är lägre än om du väljer att betala din prenumeration per månad.

Avsluta Audible

Du kan när som helst avsluta din prenumeration på Audible. Det enda du behöver göra är att gå in på ditt konto hos Audible och klicka på “cancel membership”.

När du avslutar din prenumeration försvinner de krediter som du har samlat ihop. Däremot får du behålla de ljudböcker som du redan har bytt till dig eller köpt. De betraktas som dina egna ljudböcker även efter att prenumerationen har avslutats.

Tips! Om du avslutar prenumerationen får du fortfarande behålla ljudböckerna som du har valt tidigare månader. Däremot försvinner dina krediter.

Prova Audible gratis i 30 dagar

Audible har en gratis testperiod på 30 dagar. Det är dubbelt så länge som de flesta svenska ljudbokstjänsterna erbjuder.

Däremot är du begränsad till bara en ljudbok under provmånaden, medan andra tjänster i regel ger dig tillgång till hela utbudet under gratisperioden. Det är nämligen bara Audible Premium Plus som du kan prova gratis.

För att prova Audible gratis behöver du ange ett betalkort, ifall du skulle vilja betala för en prenumeration efter testperioden. Men det är fullt möjligt att avsluta prenumerationen efter att du har fått din första ljudbok gratis. Du får behålla din valda ljudbok även när testperioden är över, oavsett om du fortsätter prenumerera eller avslutar Audible.

Abonnemang Enheter Offline Prova Pris/mån
Plus 1 Ja Nej $7.95
Premium Plus 1 Ja 30 dagar $14.95
Premium Plus
2 Credits
1 Ja Nej $22.95
Premium Plus
12 Credits
1 Ja Nej $12.45
Premium Plus
24 Credits
1 Ja Nej $19.10

Audible har det överlägset största utbudet av ljudböcker på engelska. I deras bibliotek finns mer än 300 000 engelska titlar, allt ifrån nyheter till klassiker. Audibles ljudböcker är indelade i 23 kategorier för olika ljudboksgenrer, som i sin tur har mängder av underkategorier för att guida dig till böcker som intresserar just dig.

Dock är utbudet av svenska ljudböcker inte särskilt stort. Där finns än så länge bara omkring 2 000 titlar. Det går alltså att hitta populära titlar av svenska författare på originalspråket, men det är inte säkert att just den boken du vill lyssna på finns hos Audible.

E-böcker ingår inte i medlemskapet

E-böcker ingår inte i prenumerationen på Audibles ljudbokstjänst. För att kunna lyssna och läsa samtidigt behöver du i stället skaffa Amazons läsplatta, Kindle. Audible och Kindle är då synkade så att du kan använda dem parallellt eller växla mellan ljudboken och e-boken.

Det kostar alltså mer än vad det gör att använda e-böcker i andra ljudbokstjänster.

Ljudböcker för både barn och ungdomar

Böcker för barn respektive tonåringar och unga vuxna är separata kategorier, vilket är en fördel. Däremot är det svårt att navigera efter åldersgrupper om du väljer barnbokskategorin. Det kan också dyka upp förslag på ljudböcker på andra språk än ditt eget.

Tänk också på att de flesta barnböcker i Audible är på engelska. För barn som inte talar engelska spelar utbudet här alltså ingen roll, utan då är det bättre att välja en annan tjänst.

Audibles app hittar du hos både Google Play och App Store, vilket innebär att du kan ladda ner den till både Android och iOS. Appen finns också till Windows-telefoner och enheter som Ipad eller Apple Watch.

Appen finns i nuläget bara på engelska. Du kan alltså inte ställa in den på det svenska språket.

Lättare att bläddra än att söka

Audibles app har en bra och tydlig grafik. Menyn finns synlig i nederkanten, där du kan välja att bläddra bland dina valda böcker eller upptäcka nya läsupplevelser. Du kan också läsa användares betyg på ljudböckerna och själv betygsätta dem du har lyssnat på.

Du kan också använda sökfunktionen för att navigera i appen, både bland hela utbudet och i ditt eget bibliotek. Det är dock inte säkert att frasen du söker på är den träff som visas först, utan du kan få leta i en lång träfflista av relaterade titlar. Appen verkar alltså vara mer anpassad för dig som vill hitta något nytt än för dig som vet vad du letar efter.

Ljudböcker som du är intresserad av att välja eller köpa någon kommande månad kan du spara i en så kallad önskelista. Det gör det lättare att hitta tillbaka till ljudböcker som du inte vill skaffa på en gång.

Ladda ner ljudböcker eller lyssna online

Du kan enkelt ladda ner ljudböcker och annat innehåll från Audible och lyssna på offline. Under lyssnandet kan du använda de vanliga funktionerna som sovtimer och justering av hastigheten.

När du byter enhet kan du fortsätta precis där du slutade lyssna på den förra enheten, utan att behöva leta dig fram. Det går däremot inte att lyssna på flera enheter samtidigt, utan med en användare är det bara en person som kan lyssna åt gången.

Vanliga frågor om Audible

» Kan man prova Audible gratis?
Ja, du kan prova Audible gratis i 30 dagar. Under den perioden får du välja en ljudbok att lyssna på. Ljudboken får du sedan behålla efter månadens slut, oavsett om du fortsätter med Audible eller inte.
» Vilka erbjudanden har Audible?
Audible erbjuder två olika prenumerationer: Gold och Platinum. Med Gold får du välja en ljudbok i månaden, och med Platinum får du välja två ljudböcker i månaden. Du kan välja om du vill betala prenumerationen per månad eller per år.
Vilka enheter funkar Audible på?
Audible fungerar med både Android-, iOS- och Windows-mobiler, på Apple Mac och Windows 10-datorer. Du kan också använda Audible på Ipads, Apple Watch och Android-surfplattor med Android 4,4 och senare.
Erbjuder Audible presentkort?
Ja, Audible erbjuder en form av presentkort. Det går att köpa prenumerationer för en, tre, sex eller tolv månader som en gåva till någon. Du kan också använda krediter i din egen prenumeration för att ge bort ljudböcker till någon annan.
Erbjuder Audible abonnemang för hela familjen?
Nej, Audible erbjuder inget abonnemang för hela familjen.
Kan jag lyssna på ljudböcker från Audible på datorn?
Ja, om du har en Apple Mac eller en Windows 10-dator ska du kunna lyssna på ljudböcker från Audible, antingen genom att ladda ner eller streama från Audibles hemsida.
Kan man använda Audible på flera enheter?
Ja, hos Audible finns ingen begränsning gällande antalet enheter som du kan använda ditt konto på.
Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.