Kort om Storytel

Storytel var det svenska startskottet för ljudboksstreaming. Företaget lanserades redan 2005 under namnet Bokilur och har sedan 2007 arbetat under namnet Storytel. De expanderar ständigt internationellt och har i skrivande stund cirka tjugo olika marknader under sig. Etableringen sker bland annat genom att köpa upp lokala, anrika förlag. På den svenska marknaden har de samarbeten med de allra flesta förlag.

Storytel har vissa finesser som ingen av de andra ljudbokstjänsterna har. Till exempel har Storytel ensamrätt till vissa titlar och ger ut egna ljudböcker. Utbudet är därför det största hos de svenska ljudbokstjänsterna vi har testat, vilket gör Storytel till den populäraste tjänsten. Detta tillför dock att Storytel också är den dyraste ljudbokstjänsten.

Vad vi gillar med Storytel

  • Populäraste ljudbokstjänsten i Sverige
  • 50 % rabatt för studenter
  • Störst utbud av svenska ljudböcker
  • Möjligt att lyssna på flera enheter
solcta PROVA GRATIS i 7 DAGAR

Bästa erbjudande Reklamlänk

Storytel erbjuder en mängd olika abonnemang för att passa olika behov och önskemål. Abonnemangen inkluderar Unlimited, Basic, Premium och Family. Unlimited ger obegränsad tillgång till biblioteket utan begränsningar, men endast för en användare. Basic ger tillgång till biblioteket med en begränsning på 20 timmar/månad. Premium erbjuder tillgång till en stor samling av böcker, med en begränsning på 100 timmar/månad. Du kan också uppgradera till ett familjeabonnemang, Storytel Unlimited Family och Family+, som gör det möjligt för flera personer att dela på samma konto och ha separata inloggningar. Kostnaden för såväl Basic abonnemanget som familjeabonnemangen är de dyraste av tjänsterna vi jämför.

Storytel Unlimited

Abonnemanget Storytel Unlimited ger användaren tillgång till hela biblioteket av tusentals titlar utan begränsningar. Endast en användare ingår i Unlimited-abonnemanget, och det går därför inte att lyssna på flera enheter samtidigt med samma abonnemang.

Storytel Basic

Abonnemanget Storytel Basic ger användaren tillgång till hela biblioteket av tusentals titlar med en lyssnings gräns på 20 timmar/månad. Endast en användare ingår i Basic-abonnemanget, och det går därför inte att lyssna på flera enheter samtidigt med samma abonnemang.

Storytel Premium

Storytel Premium är ett abonnemang som ger tillgång till en stor samling av böcker, med möjlighet att lyssna på upp till 100 timmar/månad. Abonnemanget är personligt och endast en enhet kan använda det samtidigt.

Storytel Unlimited Family och Family+

Storytel erbjuder familjeabonnemang som gör det möjligt för flera personer att dela på samma konto. Du kan uppgradera från Unlimited-abonnemanget till Storytel Unlimited Family eller Storytel Unlimited Family+, vilket ger möjlighet till två respektive tre separata inloggningar. På så sätt kan flera personer i samma familj njuta av biblioteket tillsammans.

Avsluta Storytel

Du behöver logga in på hemsidan för att säga upp Storytel, senast dagen innan abonnemanget förnyas med en ny månad. När du avslutat abonnemanget kan du ändå fortsätta använda det under den period som du har betalat för. 

Det är också möjligt att byta till ett annat av Storytels abonnemang om du vill justera antalet konton i ditt familjeabonnemang.

Prova Storytel gratis

Den prova på-period som Storytel erbjuder ger dig ett 7 dagars kostnadsfritt abonnemang. Under dessa fyra veckor får du fri tillgång till samtliga titlar – utbudet är inte begränsat under prova-på-perioden

För att kunna lyssna på ljudböcker gratis hos Storytel behöver du registrera dig som kund. Det innebär att du måste uppge betaluppgifter och kommer att debiteras efter att provperioden är över. 

Abonnemang Enheter Offline Prova Pris/mån
Basic 1 vuxen + 1 barn Ja 7 dagar 129 kr
Premium 1 vuxen + 1 barn Ja 7 dagar 169 kr
Unlimited 1 vuxen + 1 barn Ja 7 dagar 228 kr
Family 2–6 konton Ja Nej 228 - 464 kr

Storytel har rekryterat ett flertal stora och anrika förläggare, vilket leder till ett ovanligt stort utbud. De förlag som nu ingår i koncernen har rättigheterna till några av de mest eftertraktade ljudböckerna, och ofta finns de därför bara hos Storytel.

Utbudet omfattar i nuläget drygt 800 000 böcker med stor variation, eftersom det finns 19 genrer att välja mellan. Man kan hitta allt från skönlitterära romaner till ungdomsböcker till faktabaserad litteratur.

I alla kategorier finns det gott om både klassiker och nya publiceringar. Det finns även massor av titlar från mindre författare och mediehus, och de samsas med de allra främsta bästsäljarna.

Storytels utbud är nästan jämnt fördelat mellan svenska och engelska ljudböcker. Språken hålls inte isär från varandra, men bland underkategorierna kan man välja om man bara vill se titlar på det ena språket.

Något unikt med Storytel är att de ger ut egna berättelser som är specialskrivna för ljudformatet, under samlingsnamnet Storytel Original. Dessa berättelser är uppdelade i avsnitt som användarna kan följa i säsonger.

Storytels e-böcker

De flesta av Storytels titlar finns i både ljud- och e-boksformat. I appen är det även smidigt att växla mellan e-bok och ljudbok, eftersom appen kommer ihåg hur långt du har hunnit.

E-böckerna ingår i det vanliga Unlimited-abonnemanget.

Storytel för barn

Storytel har många av de mest aktuella barnbokstitlarna tillgängliga i tidigt skede.

Gamla favoriter som Alfons Åberg, Pippi Långstrump och Bamse finns det gott om. Men det finns även ett stort urval av nykomna bästsäljare. Vissa barnböcker finns inlästa med både manlig och kvinnlig röst för att barn kan föredra det ena eller andra. På så sätt kan godnattsagorna enkelt anpassas efter varje barn.

I Storytels app finns det barnsäkra läget “Kids Mode”. Den funktionen kommer väl till pass om man tecknar Storytel Unlimited Family eller Storytel Unlimited Family+, då en eller flera enheter kan begränsas till barnböckerna i sortimentet.

Storytel får bra betyg av användarna för att appen är lättanvänd och responsiv. Menyn måste dock klickas fram och ligger inte synlig i skärmens nederkant som i de andra apparna.

Det går att reglera hastigheten för uppläsningen åt båda håll. Det går därmed att sänka hastigheten om man till exempel försöker sova.

Det finns även även en sovtimer för den som gärna somnar till ljudböcker. Det går att ställa in hur länge boken ska spela innan den slutar självmant.

Dessvärre går det inte att lyssna på ljudboken och läsa e-boken samtidigt, trots att båda ofta finns i Storytels bibliotek. En annan kritik är att appen har snåla möjligheter till sortering. Det finns bara breda, övergripande kategorier som “spänningsromaner” eller “barn”. En möjlighet att sålla ännu mer hade förbättrat upplevelsen.

Sammanfattningsvis håller Storytels app hög kvalitet, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

Plattformar

I Storytels app kan du lyssna eller läsa offline, vilket minskar buffring under exempelvis resor. Det finns ingen begränsning för hur många böcker du får ladda ner samtidigt. Det enda som behövs är att din telefon har stort minnesutrymme.

Appen är tillgänglig för iOS och Android. Storytel är dessutom den enda av de stora ljudbokstjänsterna som även erbjuder stöd för Windows-telefoner. Storytel är den enda ljudbokstjänsten som finns för datorer, men bara för PC och inte Mac eller andra operativsystem. Det går inte heller att läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker offline på datorn.

Den läslus som inte vill ta upp för mycket av telefonens minne har dessutom möjligheten att köpa Storytel Reader, som är tjänstens egenutformade läsplatta. Den är bara kompatibel med Storytels app och rymmer mer än 4 000 böcker.

Appen erbjuder möjligheten att lyssna via en annan enhet. I nuläget finns dock bara stöd för appar på en smart-TV och Sonos-ljudsystem, och inte för alternativ som Chromecast eller Airplay.

Vanliga frågor om Storytel

» Kan man prova Storytel gratis?
Ja, via Ljudböcker.com kan du prova Storytel gratis i 7 dagar. Du får tillgång till hela Storytels utbud under provperioden.
» Vilka erbjudanden har Storytel?
Storytel erbjuder dels abonnemanget Basic, Premium och Unlimited. Med Unlimited kan du välja fritt bland alla ljudböcker som finns hos Storytel. Med Basic kan du lyssna i upp till 20 timmar/månaden och med Premium abonnemanget kan du lyssna i upp till 100 timmar/månaden.
Vilka enheter funkar Storytel på?
Storytel fungerar på mobiler och surfplattor med Android och iOS. Storytel har även tagit fram en egen läsplatta som bara stöder deras app: Storytel Reader.
Erbjuder Storytel presentkort?
Ja, Storytel erbjuder presentkort för Unlimited-abonnemanget. Du kan köpa presentkort för antingen en, tre, sex eller tolv månader på Storytels hemsida.
Erbjuder Storytel abonnemang för hela familjen?
Ja, Storytel erbjuder abonnemang för hela familjen. Om du har Unlimited-abonnemanget och du uppgradera till Storytel Unlimited Family eller Storytel Unlimited Family+. Med Storytel Unlimited Family kan du ha på 2 antal konton (separata inloggningar) och med Storytel Unlimited Family kan du ha på 3 antal konton (separata inloggningar).
Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.