Ljudboksomslag i två rader mot grön bakgrund.Nextorys sammanfattning av ljudboksåret 2021 visar att Delia Owens "Där kräftorna sjunger" var den mest lyssnade ljudboken och Gunilla Leining den populäraste uppläsaren. Foto: Pressbild/Nextory

Topplistor

Precis som de andra ljudboksföretagen har även Nextory gjort en kartläggning över de mest lyssnade ljudböckerna, de populäraste genrerna och de populäraste uppläsarna under 2021. Delia Owens hyllade “Där kräftorna sjunger” var den mest lyssnade ljudboken förra året och Gunilla Leining tog över Katarina Ewerlöfs förstaplats som den populäraste uppläsaren.

Nextory har sammanfattat ljudbokslyssnandet under 2021 och konstaterar att ordningen på topplistan har kastats om något. Delia Owens kritikerrosade “Där kräftorna sjunger”, som lade sig på en femteplats 2020, seglade under förra året upp på en förstaplats och var alltså den mest lyssnade ljudboken hos Nextory.

Sofie Sarenbrants “Skyddsängeln” var den näst mest lyssnade ljudboken

2020 låg titlar av Camilla Läckberg i toppen, men hon har nu halkat ner på en fjärde respektive nionde plats. Den näst mest lästa ljudboken 2021 var Sofie Sarenbrants “Skyddsängeln”, och på plats tre hittar vi Mari Jungstedts “Där sista lampan lyser”.

Precis som Nextory påpekar är det några så kallade bubblare som tog sig in på topp tio-listan förra året. Till exempel romanen “Sista sommaren” av Eleonore Holmgren och “Dalskuggan”, den andra delen i serien Åremorden, av Viveca Sten som placerar sig på en femte respektive sjunde plats. På sjätte plats återfinns “Den saknade systern” av Lucinda Riley som så tragiskt gick bort sommaren 2021.

“Bamses godnattstund” var den populäraste ljudboken för barn 2021

Bland barnen var “Bamses godnattstund” av Joakim Gunnarsson den populäraste ljudboken 2021. “Bockarna Bruse” av Josefin och Staffan Götestam landade på en andraplats och “Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen” av Anders Sparring på plats tre.

Gunilla Leining tog över Katarina Ewerlöfs förstaplats

Katarina Ewerlöf, som var den populäraste uppläsaren 2020, halkade ner på en tredjeplats 2021, då Gunilla Leining seglade förbi och lade sig på förstaplatsen. På plats två hittar vi Anna Maria Käll, som även var en av de uppläsare som ökade allra mest i popularitet jämfört med året innan.

Stort intresse för biografier och reportage

Biografier och reportage var den hetaste genren under 2021, medan personlig utveckling och romaner hamnade på andra respektive tredje plats.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.