svarta hörlurar ovanpå bokhögRekordmånga har röstat i årets upplaga av Storytel Awards. Foto: Aleksandr Grechanyuk/Shutterstock.com

Trender

När Storytel stängde omröstningen till Sveriges största ljudbokspris Storytel Awards noterades nya rekordsiffror. Nästan 71 000 röster har kommit in, vilket är en ökning på hela 133 procent jämfört med 2020. Där kräftorna sjunger, Ghettokungen, Månbarn och Ljudboken som inte ville ta slut är några av årets finalister.

Vi har tidigare skrivit om startskottet för omröstningen i Storytel Awards – Sveriges största ljudbokspris som under de senaste fem åren har arrangerats av just Storytel. Intresset för att rösta fram årets bästa ljudböcker brukar vara stort bland landets ljudboksentusiaster, men i år visade sig intresset vara starkare än någonsin. När Storytel efter fyra veckor stängde omröstningen hade över 70 000 röster kommit in, vilket är en ökning på 133 procent jämfört med 2020.

En ljudboksfest som växer för varje år

Storytels Sverigechef Åse Ericson konstaterar att årets omröstning och engagemang helt klart är något utöver det vanliga. De har blivit överväldigade av den fina responsen från lyssnarna, författarna, förlagen och uppläsarna.

–Det är stort att få arrangera den här folkfesten för ljudboken som bara växer och växer för varje år. Juryn kommer få ett tufft jobb att välja vinnare bland alla fantastiska finalister, säger hon i ett pressmeddelande.

Både storsäljare och uppstickare bland finalisterna

Årets bästa ljudböcker ska utses i de fem olika kategorierna Roman, Spänning, Fakta, Ungdom och Barn. De tre ljudböcker som nu har fått flest röster av svenska folket är finalisterna som går vidare till en jury som har det sista ordet. Vinnarna kommer att presenteras under den digitala Storytel Awards-galan 29 april.

Bland årets finalister hittar vi välkända storsäljare som Där kräftorna sjunger, Spegelmannen och Sen for jag hem, men även mindre etablerade boktitlar som Ghettokungen och Månbarn: Min berättelse.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.