mobil med storytels logga ligger på block bredvid penna och solglasögonDet blev nyligen klart att ljudboksjätten Storytel köper upp 70 procent av förlaget Lind & co. Foto: sdx15/Shutterstock.com

Ljudboksmarknaden

Det går bra för ljudboksbranschen i allmänhet, och svenska Storytel i synnerhet. Ljudboksföretaget har under åren köpt upp ett flertalet bokförlag, bland annat det välkända Norstedts 2016, och nu står det klart att man även förvärvar en större andel av förlaget Lind & co. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Isländska Forlagio, danska People’s press, Massolit och inte minst Norstedts är alla bokförlag som under de senaste åren har köpts upp av ljudboksföretaget Storytel. Nu har det blivit klart att Storytel även köper upp 70 procent av förlaget Lind & co. Kristoffer Lind kommer fortsätta som förlagets vd och äger de resterande 30. Priset på affären vill parterna inte avslöja.

2020 var ett bra år för den digitala bokbranschen

Under 2020 såldes för första gången fler digitala böcker än tryckta. Enligt statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen såldes 29 miljoner digitala böcker och 23,5 miljoner tryckta. Ljudböckerna växte allra mest.

Lind & co:s intäkter uppgick till 111 miljoner kronor förra året, där den digitala utgivningen stod för mer än hälften.

– Ljudböcker är en allt viktigare del av utgivningen, det är den delen av marknaden som växer. Det här förlaget anses väldigt duktiga på ljud och på den sortens breda titlar som kan konsumeras av många. Ett attraktivt bolag för Storytel, säger Marie Nilsson, vd för analysföretaget Mediavision till SvD Näringsliv.

Ljudboksbranschen ökade intäkterna med 200 miljoner

Enligt Mediavision kan intresset för ljudböcker ha drivits på av den sänkta digitala momsen från den 1 juli 2019. Analysföretagets siffror visar att den svenska ljudboksbranschen förbättrade intäkterna med cirka 200 miljoner kronor förra året, och att den totala ljudboksaffären uppgick till ungefär 925 miljoner. Jämfört med 2019 är det en ökning på 30 procent.

Marie Nilsson påpekar att det framför allt är själva lyssnandet som har ökat, men att de däremot inte har sett en jättestor ökning av antalet nya betalande abonnenter.

Storytels köp är en naturlig del av branschens utveckling

Enligt Marie Nilsson är Storytels köp av Lind & co helt enkelt en naturlig del av den ständigt pågående utvecklingen i mediebranschen, och att sammanslagningar som denna kan vara ett sätt för små- och mellanstora företag att överleva på en allt mer globaliserad marknad.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.