ljudbocker gor dig mindre stressad

Undersökningar

Ljudböcker är ett fenomen som allt fler anammar. I ett samhälle som är i ständig rörelse konsumeras media oftare via ljud. Nu visar en ny undersökning att ljud minskar stress, rapporterar Svd.

Det var den 2 juli som resultaten av undersökningen som utförts på uppdrag av ljudbokstjänsten Bookbeat presenterades. I undersökningen, som genomfördes av analysföretaget Kantar Sifo, kunde man se att ljud påverkar lyssnaren på många olika sätt. Bland annat upplever många en minskad stressnivå.

Syftet med undersökningen grundar sig i att få förståelse för det ökade ljudbokslyssnandet i Sverige.

Konsumtion av ljud har en avslappnande effekt hos unga

I Kantar Sifos undersökning som genomförts på uppdrag av Bookbeat har det övergripande temat varit hur olika individer påverkas av ljudkonsumtion. Här lades fokuset främst på vilka känslor som kan kopplas direkt till lyssnandet.

Bookbeats vd, Niclas Sandin, menar att de under en längre tidsperiod velat ta reda på vilka effekter ljud har på lyssnaren. Främst för att få en bild över vad som driver människor till att lyssna på exempelvis ljudböcker.
Bland annat väljer många att vända sig till ljud i syfte av att få slappna av. Här gäller det främst unga i åldrarna  16-34 år, varav 96 procent menar att de använder ljud för avkoppling.

Ljudböcker har blivit en svensk kvällsrutin

Undersökningen har också visat att 7 av 10 svenskar somnar lättare när de lyssnar på ljud. 68 procent av de yngre respondenterna uppger att de har lättare för att somna med ljud.

Idag har ljudboken blivit en naturlig del i många svenska hem och ses på flera håll som en del av kvällsrutinen. Men ljudboken hjälper inte bara till vid avslappning eller läggdags. 9 av 10 svenskar menar att en berättelse kan förstärkas genom ljud, menar Niclas Sandin.

Ljud gör lyssnarna gladare och mer effektiva

Förutom att konsumtion av ljud minskar stress, underlättar avslappning och sömn samt påverkar lyssnarnas känsloliv ökar också användarnas prestationsförmåga. Fler blir mer kreativa och känner sig lyckliga.

I åldrarna 35-49 år uppger 80 procent att deras prestationsförmåga ökar i samband med konsumtion av ljud.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.