Kvinna med hörlurar sitter vid vattnet och blundar.Osäker på vilka böcker du ska lyssna på i sommar? Vi ger dig 10 tips du inte får missa. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Tips

Vad är väl semester utan en god bok, och ännu hellre en god ljudbok? Nej precis, inte mycket till semester alls. Därför ger vi dig 10 tips på ljudböcker du måste lyssna på i hängmattan, på verandan när regnet faller, på badstranden eller i sängen efter en dag full av sol och umgänge. Osäker på vilken ljudbokstjänst som passar dig bäst? Ta hjälp av vår sida där vi jämför olika ljudboksföretag och hitta den rätta appen för dig. God lyssning!

Pandemidrama – exklusivt för Storytel

Författare: Camilla Läckberg och Alexander Karim

Glaciär är ett pandemidrama skriven av Camilla Läckberg och Alexander Karim som inspirerats av verklighetens coronadrabbade Stockholm våren 2020. Även i Glaciär har en pandemi dragit in över världen och skördat många liv i sina svallvågor, och det går inte att vara nära en annan människa utan att samtidigt riskera både sitt eget och den andres liv.

I centrala Stockholm finns ett lyxhotell där de rika kan bo för att komma bort från kaoset ute på gatorna, och det finns strikta regler för att gästerna inte ska mötas. När Erik flyttar in har Anna redan bott på hotellet i över två månader och av misstag stöter de på varandra i köket. Kärleken mellan dem växer och är snart omöjlig att stoppa, men frågan är hur Anna och Erik ska få den att överleva i en värld som rämnar?

Glaciär är baserad på en film som släpptes under våren 2021, men har alltså nu blivit ljudbok som bara är tillgänglig för dig som är abonnent hos Storytel.

Lättsam läsning i hängmattan

Om du som många andra helst kopplar av med något lättsamt i öronen finns det många bra alternativ. Nedan ser du ett axplock av dem.

Kirskålsgrannar

Författare: Jenny Clevström

Jenny Clevström är författaren bakom trädgårdsromanen Kirskålsgrannar som kom ut i mars 2021, och bjuder på den underbara kombinationen kärlek, rivalitet, vackra trädgårdar och skånsk landsbygd. Detta är den första boken i serien om Pommie Dahl och Frank Blumer, där man får följa de nyblivna grannarna genom en rekordvarm sommar full av intriger och starka känslor. Så klart inramat av en stor dos humor.

När livet har andra planer

Författare: Anna Alemo

När livet har andra planer av Anna Alemo är den första delen av tre i serien som handlar om Frida och Mårten. Serien beskrivs som både varm och humoristisk, och kan definitivt vara något för dig som är ute efter riktig feelgood med en touch av Bridget Jones. I denna första del får vi bekanta oss med Frida som lämnar sin sambo och flyr hem till sina föräldrar, men där blir hon inte långvarig utan försöker desperat hitta något eget. När hon äntligen lyckas får hon den irriterande grannen Mårten på halsen.

Je m´appelle Agneta

Författare: Emma Hamberg

En titel signerad Emma Hamberg är ofta ett säkert kort om man är ute efter rolig och lättsam lyssning, men med en underton av allvar som till och med får semesterfirare att stanna upp och tänka till. Je m´appelle Agneta handlar om fyrtionioåriga Agneta som kategoriserar sin egen personlighetstyp som genomskinlig. Varken barnen eller arbetskompisarna verkar ha något större intresse för Agneta och den frisksportande mannen hindrar henne från att göra sådant hon njuter av allra mest: dricka vin, äta marmelad och titta på serier om franska gårdar.

Men när Agneta får se en annons i tidningen går det snabbt, och bara några dagar senare befinner hon sig i en liten by i Provence där hennes livs äventyr precis har börjat.

Passa på att läsa en internationell succé

Där kräftorna sjunger

Författare: Delia Owens

Om du har missat den stora internationella succé-romanen av Delia Owens är det sannerligen hög tid att lyssna nu. Där kräftorna sjunger är en berättelse om flickan Kya och hennes uppväxt i det lilla samhället Barkley Cove vid North Carolinas kust.

Kyas pappa är alkoholiserad och våldsam, och till slut lämnar både mamman och Kyas äldre syskon huset. Kvar blir lilla Kya med sin pappa. Snart är det bara Kya kvar och hon måste då försöka överleva ensamheten och alla elaka rykten som sprids om henne. När en ung man hittas död misstänks Kya för mord, men frågan är om det verkligen kan vara hon som är den skyldige.

Där kräftorna sjunger var 2019 den mest sålda boken i USA och blev i Sverige utsedd till årets bok av Bonniers Bokklubbar 2020, vilket säger lite om vad du har att se fram emot. Du hittar den till exempel hos Nextory.

Sommarens populäraste genre – deckare

Förra året presenterade Nextory resultatet av en undersökning om svenskarnas läsvanor under sommarsemestern, och föga förvånande blev deckare sommarens populäraste genre. Och just nu finns det många spännande deckartitlar att välja mellan hos de olika ljudboksföretagen.

Där den sista lampan lyser

Författare: Mari Jungstedt

Mari Jungstedt är en av Sveriges mest lästa deckarförfattare, och nu finns det ännu en chans att bekanta sig med kommissarie Anders Knutas som löser svåra fall på det till synes stillsamma Gotland. I Där den sista lampan lyser försvinner två höstlovsfirande Stockholmspojkar spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar, och Knutas drar i gång sökandet som visar sig bli en tuff kamp mot klockan. När man hittar ett lik på en strand norr om Visby hopar sig tecknen på att det kan finnas ett samband med pojkarnas försvinnande.

Skyddsängeln

Författare: Sofie Sarenbrant

I Sofie Sarenbrants Skyddsängeln får vi för nionde gången följa med kriminalinspektör Emma Sköld, som i denna del fortsätter sökandet efter en nära kollega som varit försvunnen i sju månader. Samtidigt som nya ledtrådar uppstår får Emma Sköld ett oförklarligt mord på en äldre man på halsen, och när hans identitet kommer fram blir hon nästintill besatt av att lösa det svåra fallet.

Precis som de andra delarna i serien belyser Skyddsängeln aktuella samhällsproblem som ensamhet och missbruk, men även konsekvenserna av psykiatrireformen för 25 år sedan.

Stranden

Författare: Anna Breiholtz Monsén

Stranden av Anna Breiholtz Monsén tar sin början under sommaren 1988 då sextonåringarna Erik och Peter spenderar i stort sett all vaken tid på stranden med freestylen i högsta hugg. Plötsligt en dag är Peter spårlöst borta, och ingen vet om han rymde hemifrån eller drunknade. Allt som finns kvar är några blodiga kläder.

Ungefär trettio år senare kommer ex-polisen och livvakten Lina Lantz till den skånska kustorten Sandinge med siktet inställt på att börja ett nytt liv. Men när liket av en ung man hittas på stranden dras Lina in i utredningen som i sin tur leder tillbaka till den där konstiga sommaren 1988.

Döden går på visning

Författare: Anders de la Motte och Måns Nilsson

Döden går på visning är den första delen i serien Morden på Österlen av Anders de la Motte och Måns Nilsson, som ger dig den otroliga kombinationen av vackra skånska miljöer, oförklarliga mord och excentriska karaktärer.

Stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad och kommissarie Peter Winston som egentligen bara är på besök dras in i utredningen och får hjälp av den lokala polisassistenten Tove Esping. Även om de nyblivna kollegorna får en dålig start utvecklar de trots sina olikheter en motvillig vänskap som blir allt starkare under den gemensamma jakten på en lösning.

Tid för en klassiker: Mina drömmars stad

Författare: Per Anders Fogelström

Under sommaren är det väl ändå hög tid att ta tag i den där klassikern som du varit sugen på så länge? Kanske är det just Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, första delen av den hyllade Stadserien, som får bli sommarens projekt.

Det är sommaren 1860 och den stora omvandlingens tid, och som lyssnare får du följa Henning Nilsson som kommer till sina drömmars stad. Henning får slita hårt för brödfödan och det är med nöd och näppe han får det att gå runt. Efter en tid träffar han Lotten och tillsammans försöker de skapa en ljus tillvaro i det då rätt mörka och fattiga Stockholm.

Hos BookBeat hittar du Fogelströms Stadserie bland de över 100 000 titlarna som just nu finns i företagets sortiment.

Nästan alla titlar finns på både Storytel, Nextory och BookBeat

Förutom Glaciär, som alltså är en titel exklusiv för Storytel, finns de andra nio ljudböckerna vi tipsar om tillgängliga både på Storytel, Nextory och BookBeat.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.