Författaren Emelie Schepps håller upp en blomsterbukett i höger hand och en pokal i form av en uggla med vänster hand.Emelie Schepp tog hem vinsten i kategorin deckare med hennes bok Broder Jakob som lästes in av Gunilla Leining. Foto: Nils Lindström/Storytel

Utmärkelser

Nu har vinnarna av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset utsetts i fem kategorier. Priset hyllar årets bästa ljudboksupplevelse 2019 och nu har både jurygrupper och allmänheten röstat fram vinnarna.

Årets vinnare i Storytel Awards – Stora ljudbokspriset är korade i de fem olika kategorierna roman, spänning, barn, ungdom och fakta. Priset är en hyllning till bästa ljudboksupplevelse 2019 och vinnarna har röstats fram av både allmänheten och jurygrupper.

Vinnare i romankategorin

I kategorin romaner vinner Vi for upp med mor, som är den andra delen av Karin Smirnoffs trilogi. Inläsare av boken är Lo Kauppi. Karin Smirnoff tycker att hela romanserien gjort succé och att ljudbokspriset mycket är inläsarens förtjänst. Hon tycker att Lo Kauppis röst bidrar med en känslighet som i kontrast med Karins Smirnoffs hårda och kantiga romankaraktärer passar väldigt bra.

Digital prisutdelning

Storytel awards skulle ha ägt rum 2 april i år på Berns i Stockholm. Men under rådande omständigheter fick Storytel awards genomföras digital. Storytel awards flyttades hem till vinnarna, som när de öppnade ytterdörren helt ovetandes klev rakt ut på scenen och blev tilldelade priset framför kamerorna.

Rekordmånga deltog i omröstningen

Över 30 000 ljudbokslyssnare deltog i år i omröstningen där de fick rösta på sina favoritböcker. Enligt Storytels Sverigechef Åse Ericson var det röstningsrekord i år igen. Ljudbokslyssnarna framförde engagerat sina röster på sina favoriter. Det gör det extra roligt att kunna dela glädjereaktionerna från vinnarna digitalt med så många som möjligt.

Broder Jacob populäraste deckaren

Den populäraste genren enligt Storytels data är deckare. I år var det Emelie Schepps som tog hem priset i kategorin spänning med boken Broder Jakob, inläst av Gunilla Leining. Nu ska den populära bokserien, som handlar om åklagaren Jana Berzelius äventyr i Norrköping, även bli tv-serie.

Emelie Schepps säger att hon är lycklig, stolt och otroligt rörd. Hon ser det som ett “folkets pris” eftersom det är lyssnarna som har fått vara med och rösta fram sina favoriter. Det är det finaste priset som både författare och inläsare kan få. Emelie Schepp är otroligt tacksam till både juryn och de lyssnare som nominerade henne och Gunilla.

Barnens favorit blev Lilla spöket Laban

I kategorin ungdom vann Slutet av Mats Strandberg, inläst av Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann. I kategorin barn vann Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg, inläst av Inger Sandberg, och i kategorin fakta vann Tara Westover med boken Allt jag fått lära mig, inläst av Katharina Cohen.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.