niklas sandin nya forlagsavtalBookBeats vd, Niclas Sandin, anser att de nya förlagsavtalen blir mer rättvisa. Foto: Andreas Carlfors, Pressbild/BookBeat

Ljudboksmarknaden

BookBeat har gått ut med en ny ersättningsmodell för sina förlag, som innebär att antalet böcker spelar mindre roll än deras längd. Storytel följer vid årsskiftet i deras fotspår, efter att under hösten ha kritiserats rejält av förlagen.

En ny plan från BookBeats ledning innebär en ny ersättningsmodell för förlagen. De har beslutat att börja ersätta förlagen för de lyssnade timmarna, istället för de lyssnade titlarna.
Det kommer fram efter den uppmärksammade Bonnier-favoriseringen som vi rapporterade om för någon månad sedan.

Förlag ersätts per timme

I praktiken innebär den nya modellen att en kortare bok från och med nu kommer att få lägre ersättning än en längre, vilket BookBeats vd Niclas Sandin anser vara positivt. Han menar att det är rättvist då en längre bok tagit längre tid och mer resurser att producera, och därmed även bör få en högre ersättning.
Även Storytel har nappat på idén och uppgivit att de kommer att använda samma upplägg i början av nästa år.

Timersättningen i nuläget oklar

Trots det nya upplägget vill varken Storytel eller BookBeat i nuläget kommentera hur den framtida ersättningsnivån kommer att se ut. För förlagen är den informationen dock kritisk.
– Det viktigaste är ju att ersättningen per färdig bok inte sjunker, menar förläggaren Kristoffer Lind från Lind & Co, i en intervju med SVT.
Lind & Co är ett av Sveriges stora oberoende förlag, och i nuläget är halva deras inkomst beroende av ljudboksströmning. Hur stor ersättningen blir är därmed kritisk information som de inte har blivit delgivna.

Sjunkande moms på tapeten

Att ersättningen riskerar att sjunka mer är dock märkligt. Prognosen från Storytel och BookBeat är att det snart kommer vara mer lönsamt att göra affärer med ljudböcker.
Det grundas i att det framöver kommer att vara Sverige istället för EU som sätter momsen. Om ljudböcker ska ligga på samma nivå som fysiska böcker, innebär det en sänkning av momsen på 19 procentenheter.
Frågan som då går att ställa är varför ersättningen till förlagen stadigt faller, medan lönsamheten både i teorin och praktiken blir större.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.