Sittande man som lyssnar på ljudbok med en mamma och två barn i bakgrunden.Spännande böcker och superhjältar stod i fokus när Storytel Award korade årets ljudböcker. Foto: Robert Kneschke/Shutterstock.com

Utmärkelser

Vinnarna av ljudbokspriset Storytel Awards är korade. Priserna delas ut i de fyra kategorierna barn, ungdom, roman och spänning. Bland vinnarna finns den populära barnboken Handbok för superhjältar och ungdomsfavoriten Finns det björkar i Sarajevo, Lars Keplers spänningsdeckare Lazarus och Niklas Natt och Dags debutroman 1793.

Storytel Award är galan som hyllar ljudboken och nu har årets upplaga av gala och prisutdelning korat årets ljudböcker i fyra kategorier på Riksarkivet i Stockholm. Ljudboken är en stor och viktig del av litteraturkonsumtionen bland svenskarna och är väl värd att hyllas.

Årets ljudbok för barn är en klassisk historia som inspirerar

Vinaren i i årets bästa ljudbok i barnkategorin är Elias och Agnes Våhlunds populära barnbok Handbok för superhjältar del 1. Det är skådespelerskan Frida Hallgren som har läst in berättelsen som handlar om Lisa och hennes väg till att bli superhjälte. Det är en klassisk historia där boken uppmuntrar lyssnaren att övervinna sina rädslor och våga tro på sig själv, enligt juryns motivering.

Christina Lindström har åter igen skrivit en fängslande ungdomsbok

I ungdomskategorin är det Christina Lindströms ungdomsfavorit Finns det björkar i Sarajevo? med Martin Wallström som inläsare som tar hem priset. Ljudboken handlar om andra generationens invandrare i Sverige och hur det är att växa upp i det svenska samhället. Enligt juryns motivering är det en vågad historia som utspelar sig i Göteborg och handlar om etnicitet, funktionshinder, en krävande men kärleksfull syskonrelation.

Lazarus är en välskriven och skrämmande historia

Lars Kepler tar hem priset i spänningsklassen med ljudboken Lazarus och är den sjunde deckaren i serien om polisen Joona Linna. Det är en välskriven och spännande deckare där Jonas Malmsjö är inläsare och enligt juryn har han lyckats balansera bokens höga tempo och den skrämmande historien med sin objektiva och trygga röst.

1793 är en historisk bok som skildrar Stockholm på djupet

I romankategorin är det Niklas Dag och Natt som kammar hem vinsten med sin debutroman 1793. Det är Martin Wallström som läst in den historiska deckaren som skildrar den senare delen av 1700-talet i Stockholm. En tid då kronprinsen är omyndig och statskassan står tom efter krigsåren. Överallt frodas missnöje och paranoia och ingen litar på någon. Vi möter både en mörk och guldglimmande tid ur fyra olika berättarperspektiv. Enligt juryns motivering håller författaren skickligt samman de olika berättarperspektiven som gestaltas där varje mening luktar, låter och larmar.

Hederspris till de som lagt grunden till ljudboksbranschen

Enligt Storytels medgrundare och vd Jonas Tellander är man mycket glad över att få arrangera hela Sveriges ljudboksgala, som gick av stapeln för tionde året i rad där man hyllar Sveriges bästa ljudböcker och hela lyssnarupplevelsen. I år delas det även ut ett hederspris till de som medverkat och lagt grunden för ljudboksbranschen.
Det är Synskadades stiftelse som delar ut hederspriset då de sedan 50-talet varit med och utvecklat ljudboksformatet. Priset ska gå till “en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning”. I år är det Jan Holmegard och Christina Andersson så får ta emot det prestigefyllda priset.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.