st michaels mount, storbritannienDen sagolika ön St Michaels Mount i Storbritannien har inspirerat författaren Jenny Colgan till orten för sin bok Det lilla bageriet på strandpromenaden. Foto: Jason Ho/Shutterstock.com

Lanseringar

Nextory tagit fram en reseguide för sina läsare som svar på resetrenden set-jetting har. Guiden listar 20 orter som ljudbokstjänstens populäraste böcker utspelar sig på. Bland annat norrländska Silvervägen och den brittiska ön St Michaels Mount är orter som Nextory tipsar om i ett pressmeddelande.

Under flera år har fenomenet set-jetting varit en växande trend. Set-jetting, eller location vacation, innebär att turister reser till olika ställen som varit inspelningsplats för filmer och tv-serier. Bland annat har staden Dubrovnik i Kroatien haft strömmar av besökare efter att Game of Thrones spelades in där.
Nu har trenden även spritt sig till böckernas värld, alltså att resa till platser där böcker utspelar sig. I och med detta har Nextory tagit fram en reseguide över platser där tidernas mest lästa böcker utspelar sig.

Att vistas i bokens miljöer kan berika semestern

I reseguiden har ljudboksföretaget har kartlagt 20 spännande destinationer som figurerar i de mest populära skönlitterära böcker i deras sortiment.
Carolina Laurén, som är PR-ansvarig på Nextory, menar att det även fungerar med omvänd set-jetting.
– Om du planerar att resa i sommar har du nämligen ett perfekt tillfälle att läsa en bok som utspelar sig på den plats du ska till. Detta kan verkligen berika din semester.

Djursholm, södra Gotland och Bilbao är några orter på Nextorys lista

Svenska platser som finns med i reseguiden är bland annat Djursholm, där succéboken Störst av allt utspelar sig. Boken handlar om Maja som anklagas för en skolskjutning just i detta område.
En annan plats är Riksväg 95 mellan Bottenviken och Arjeplogsfjällen, som också kallas för Silvervägen och har gett namn till Stina Jacksons bok med samma namn. Även semesterorten Sudret på södra Gotland utgör miljön för en populär deckare, nämligen Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt.
När det kommer till utländska orter är spanska Bilbao med på listan, då den spelar en viktig roll i Dan Browns bok Begynnelse. St Michaels Mount i brittiska Cornwall är en populär ö bland turister och har varit inspiration för Jenny Colgans fiktiva ort Mount Polbearne i boken Det lilla bageriet på strandpromenaden.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.