ung kvinna skrattar hjärtligt medan hon läser en bokEnligt studier kan nostalgi kring bland annat böcker få oss att känna glädje och trygghet. Foto: Look Studio/Shutterstock.com

Trender

Allt fler vuxna väljer att läsa om böcker från sin barndom. Det visar en undersökning från Nextory. Framför allt är det unga vuxna som nostalgiläser barnböcker för att känna trygghet och återuppleva fina barndomsminnen, skriver Nextory i ett pressmeddelande.

Nextory har genomfört en undersökning över hur vuxnas läsning av barnböcker ser ut. Resultatet visar att en av tre unga vuxna läser barndomens böcker för att känna trygghet. Det verkar alltså finnas en trend av nostalgi hos svenska läsare.
Detta stämmer bra med en studie som har gjorts i Storbritannien. Den visade att en tredjedel av de barnböcker som såldes förra året köptes av vuxna i ung ålder som ämnade att läsa böckerna själva.

Barnböcker ger trygghet och avkoppling till unga vuxna

43 procent av deltagarna i Nextorys undersökning svarade att de som vuxna har läst en bok från barndomen. Siffran är högst hos unga mellan 18 och 29 år, där mer än hälften av deltagarna svarade ja.
En av tre unga vuxna uppger känslan av trygghet som den främsta anledningen att läsa barnböcker. 27 procent säger att barnboksläsningen hjälper dem att koppla av.
Men den allra vanligaste anledningen, som varannan deltagare uppger, är att de vuxna helt enkelt älskar barnböckerna de väljer.

Böcker och nostalgi ökar vårt välmående

Enligt Nextorys kommunikationschef Elin Bäckman styrker undersökningen talesättet om att läsning gör lika gott för hjärnan som motion gör för kroppen.
– Litteratur har förmåga att öka ditt välmående och även utveckla dig personligen. Därmed har läsning och biblioterapi få en viktig funktion i vårt samhälle, där allt fler unga lider av stress och ångest.
Även känslan av nostalgi har en lugnande påverkan på stress och är positiv för sociala relationer. Det visar forskning som Clay Routledge, amerikansk psykologiforskare, har gjort. En förklaring kan vara att nostalgin påminner en om en tid då livet var enklare. Framför allt under svårare tider påverkar dessa minnen vårt mående positivt.

Harry Potter, Narnia och Astrid Lindgren är populära böcker hos vuxna

Nextorys populäraste barnböcker bland vuxna är Harry Potter och de vises sten, Fem söker en skatt och Narnia: Min morbror trollkarlen. Även Astrid Lindgrens Mio min Mio och Gösta Knutssons Heja Pelle Svanslös finns med på topp tio-listan.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.