Konflikten mellan Nextory och Storytel Books eskalerar

Ljudboksmarknaden

Konflikten mellan ljudbokstjänsten Nextory och förlagsgruppen Storytel Books trappas upp efter att Nextory anmält Storytel till Konkurrensverket. Sedan maj förra året har parterna haft svårt att enas om ersättningsnivåer för författare, vilket har lett till att Storytel Books stoppat nya titlar och senare även plockat bort alla sina titlar från Nextory.

Linda Säresand, vd för Storytel Books, förklarade i oktober förra året att parterna inte kunde komma överens om ersättningar till författarna. Medan Nextory ville sänka ersättningarna, ville Storytel höja dem. I maj 2022 beslutade Storytel Books att stoppa leveransen av nya titlar till Nextory, och i höstas valde förlagsgruppen att plocka bort alla sina titlar från ljudbokstjänsten, vilket rörde sig om ungefär tiotusen ljudböcker.

Nu har Nextory anmält Storytel Books till Konkurrensverket som har inlett en förstudie. Nextory menar att förlagsgruppen har utnyttjat sin dominerande ställning i ljudboksbranschen. Säresand berättade tidigare att parternas dialog fortsatte och att de hördes “några gånger i veckan” med förslag på lösningar. Men en överenskommelse har ännu inte nåtts, och konflikten mellan de två parterna fortsätter att eskalera.

Avgörande månader i Nextory vs Storytel konflikten

De kommande månaderna kommer att bli avgörande för hur konflikten mellan Nextory och Storytel Books utvecklas. Parterna måste enas om en hållbar ersättningsmodell för författarna och samtidigt säkerställa en konkurrenskraftig och rättvis marknad för ljudbokstjänster. Konkurrensverkets förstudie kan komma att få en betydande inverkan på hur konflikten löses och hur framtiden för ljudboksbranschen ser ut.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.