nextorys undersokning visar att halften av svenskarna vill lasa mer

Ljudboksmarknaden

Läslusten växer sig allt starkare bland svenskarna. Hälften av svenskarna vill läsa mer än i dagsläget och som starkast är läslusten bland yngre. Det visar en ny undersökning utförd av ljud- och e-bokstjänsten Nextory.

Med höstlovet, eller läslovet som det också kallas, på ingång ser allt fler fram emot att ljusa upp höstmörkret med en riktigt bra bok. Det visar en undersökning som Nextory genomfört med syftet att få koll på svenskarnas läsvanor.

53 procent av svenskarna vill läsa mer

I undersökningen framkommer att hela 53 procent av svenskarna önskar att de lade mer tid på att läsa än vad de i dagsläget gör.
Nextory har också fått fram att läslusten skiljer sig mellan åldrarna. Äldre personer läser i högre utsträckning än unga, samtidigt som unga läser fler böcker digitalt. Undersökningen visar också att personer som läser böcker digitalt är nöjdare än de som läser fysiska böcker.
Nextorys vd och grundare, Shadi Bitar, tror att tillgången till ett obegränsat antal böcker via mobilen underlättar läsningen. 68 procent av Nextorys användare har ökat sin läsning och 80 procent av användarna har uttryckt ett ökat välmående i samband med den ökande läsningen.

Vi läser helst självbiografier

När vi får välja själva vill vi helst fylla höstens läsning med självbiografier, det visar data som Nextory har tagit fram själva. På andra, tredje och fjärde plats hamnar genrerna deckare, erotik och romantik.
Höstlovet är även perfekt för familjer att passa på att läsa tillsammans. Hos Nextory finns det abonnemang speciellt anpassade för familjer där medlemmarna både kan läsa var för sig och tillsammans.
Bland hösten populäraste barnböcker hittar vi Zombiefeber av Kristina Olsson, Varulvens hemlighet av Kristina Olsson och Hertigens soldater av Jo Salmson.
Undersökningen genomfördes under augusti 2018 av undersökningsföretaget Mejsel på uppdrag av Nextory. Totalt 1006 respondenter deltog i åldrarna 18 till 80 år.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.