Ljudboksjätten Storytels vd Jonas Tellander. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
LjudboksmarknadenJonas Tellander lade drömmarna om ett liv som golfproffs på hyllan och valde istället att satsa helhjärtat på bokbranschen. Idag är Storytel en av de mäktigaste inom bokbranschen med sina 330 000 prenumeranter bara i Sverige.
Vägen till toppen har inte alltid varit lätt för Storytels grundare Jonas Tellander. I en längre intervju i DN berättar han om hur han tog över den svenska bokbranschen och hur han tar den växande kritiken från förlagen personligt.
Köpet av Norsteds skapade stark kritik
I juni 2016 köpte Stoytel upp Norsteds förlag för 152 miljoner kronor. Storytel var fortfarande bara en digital startup som få hört talats om och hade precis köpt upp Sveriges nästintill största förlagsgrupp.
Köpet av Norsteds blev vad tidningarna kom att kalla en av den svenska bokmarknadens största förändringar någonsin.
Enligt Storytels grundare och vd Jonas Tellander var kritiken överdriven då ljudboksföretaget redan då beräknades ha närmare 100 000 svenska prenumeranter. Samtidigt som Storytel redan tidigare genomfört köp av andra förlag.
Storytel har idag 700 000 prenumeranter
Idag finns Storytel i hela 13 länder och beräknas ha en prenumerantbank på 700 000 prenumeranter. Genomslaget har varit störst i Sverige som står för ungefär hälften av de aktiva prenumeranterna.
Den svenskas bokbranschen har växt under de senaste tre åren efter tio år med bakslag. Tillväxten grundar sig främst i digitala prenumerationstjänster och även om Storytel inte är ensam aktör var tjänsten först på plats och som det ser ut just nu, störst på marknaden.
Tellander ses fortfarande inte som en hjälte
Trots de fantastiska siffrorna ses Jonas Tellander fortfarande inte som någon hjälte bland övriga aktörer inom bokbranschen. Kritiken har växt sig större under året som har gått och har lett till frågeställningar om vilken litteratur som faktiskt gynnas av de digitala tjänsterna och huruvida Storytel ger en rättvis förlagsersättning.
Jonas Tellander berättar att kritiken är något han tar åt sig av på ett personligt plan. Storytel är hans livsverk och sticker ut i förhållande till många andra företag. Även om ett jobb inom bokbranschen inte toppade listan på drömjobb till en början har det kommit att bli hans liv.
Uppenbarelsen kom under en flygresa
Uppenbarelsen kom till honom när han 10 000 meter över marken lyssnade på en ljudbok i mp3-format via en amerikansk ljudbokstjänst. Kan amerikanarna få en digital ljudbokstjänst att fungera borde det fungera även i Sverige.
Tillsammans med systemarkitekten Jon Hauksson tog Tellander fram en första version som först fick namnet Bokilur. Konceptet presenterades på bokmässan år 2005 och fick ett okej mottagande men tvingade dem att fortsätta utan några kunder.
Ett decennium har gått sedan genombrottet 2008
Vändningen kom istället i november 2008 då Jonas Tellander var med i den första svenska säsongen av ”Draknästet”, ett program för entreprenörer som fick presentera sina idéer inför en panel bestående av eventuella investerare.
Tellander erbjöds en miljon kronor för Storytel av investeraren Richard Båge som menar att han såg att Tellander var målinriktad och nu visat sig vara en av de främsta entreprenörerna i Sverige.
Ett halvår efter lanseringen av den första Iphone- appen i slutet på år 2009 började prenumerantantalet växa. Sedan juni månad år 2010 har Storytel i princip rapporterat obrutna uppgångar.