man blundar och lyssnar pa ljudbok

Topplistor

Varje månad presenteras de populäraste ljudböckerna i Sverige. I april tog en bok i Maria Wern-serien och en bok baserad på en Shakespearepjäs plats på topp fyra-listan över ljudböcker som lockat flest lyssnare.

Svensk bokhandel presenterar månadens populäraste böcker inom en rad olika kategorier. Det handlar om bland annat facklitteratur, skönlitteratur och ljudböcker. Här är de fyra populäraste ljudböckerna för april.

Macbeth – Jo Nesbø

Boken handlar om Macbeth, kommissarien som är den främsta polisen i hela staden. När ett tillslag mot en knarkleverans går snett och förvandlas till ett blodbad blir det Macbeths uppgift att rensa upp.
I ett projekt att skriva om gamla Shakespearepjäser blev norrmannen Jo Nesbø tillfrågad om han ville skriva en bok om pjäsen Macbeth. Nesbø föddes i 60-talets Oslo, men växte upp i Molde. Han romandebuterade 1997 med Fladdermusmannen. Boken har kommit att bli en av många i serien om polisen Harry Hole. För sina böcker har Nesbø vunnit ett flertal priser genom åren, bland annat “Det norska läsarpriset” vid två tillfällen.

Mellan himmel och hav – Anna Fredriksson

Boken är en familjeskildring som utspelar sig på vackra Österlen i Skåne. Sally övergavs av sin mamma och själv har hon bara sporadisk kontakt med sin egna vuxna dotter Josefin. När hon får ärva ett hus i Kivik, där även dottern bor, väljer hon att flytta dit. I Kivik visar det sig även att Sallys mamma bor, och hon har bra kontakt med sitt barnbarn, något Josefin valt att inte berättat för Sally.
Anna Fredriksson är en författare och manusförfattare bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2011 med boken Sommarhuset, men har innan dess hunnit med en hel del annat. Bland annat var hon med och skrev manus till tv-serien Rederiet och Pelle Svanslös som var julkalender 1997.

Bara du – Ninni Schulman

Bara du är en roman om människans behov av att bli omhändertagen och känna sig behövd i en tid som annars präglas av självständighet. Vi får följa Pål som arbetar i Stockholms tunnelbana som spärrvakt, och Iris, en frilansande formgivare. De båda är trötta på singellivet och med alla dejtingappar är den rätta bara ett knapptryck bort. Tillslut finner de varandra, men allt är inte så bra som det ser ut.
Ninni Schulman föddes i Värmland och är en svensk författare och journalist. Hon har arbetat som journalist sedan 1995 och det var först 2010 som hon debuterade som författare med boken, Flickan med snö i håret.

Kvinnan på bänken – Anna Jansson

En av alla böcker i serien om Maria Wern. Jesper Ek är kriminalinspektören som faller för Julia. Men Julia är en gåta och när hennes förflutna hinner ikapp henne hamnar kommissarie Ek i en hemskt knipa. Han kan inte ta hjälp av någon, inte ens sina kollegor.
Anna Jansson är mest känd för sina böcker om Maria Wern. Böckerna utspelar sig mestadels på Gotland där Jansson själv växte upp. Böckerna har nått stora framgångar och kommit att bli både tv-serie och filmer där Eva Röse spelar huvudrollen som Maria Wern.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.