bok med hörlurar på ett bord och storytels logotypStorytel tycker att ersättningen de betalar till Bonnier är alldeles för hög, och man har inte kunnat komma överens med förlagen om ett nytt avtal. Foto: 9dream studio/Shutterstock.com och Pressbild/Storytel

Ljudboksmarknaden

Storytel har förhandlat med Bonnierförlagen om ett nytt avtal gällande ersättning för ljudböcker, men parterna har inte lyckats hitta någon gemensam lösning. Bonnier har därför beslutat att inte släppa nya titlar till Storytel på obestämd tid, skriver Svensk Bokhandel.

Bonnierförlagen och Storytel har en konflikt gällande ersättningar för att ljudbokstjänsten ska få erbjuda titlar utgivna av Bonnier. Storytel menar att Bonnier begär för mycket pengar per lyssnad bok och vill ha en annan ersättningslösning, medan Bonnier trycker på att ersättningsnivån måste vara långsiktigt hållbar.

Konflikten har nu lett till att Bonnier stoppar alla sina titlar utgivna från den 1 april och framåt på Storytel, skriver DN. Där innefattas bland annat Camilla Läckbergs nya bok “En bur av guld”. Den har varit mycket eftertraktad bland ljudbokslyssnarna och vid lanseringen slog boken rekord hos Bookbeat, som är Bonnierförlagens egen ljudbokstjänst.

Bonnier släpper inte nya titlar till Storytel

Sara Börsvik, som är operativ chef på Bonnierförlagen, berättar att de inte har nått någon överenskommelse med Storytel om hur de ska samarbeta kring Bonniers titlar.

– Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare, skriver Sara Börsvik till Boktugg.
Detta är första gången som Bonnier aktivt har stoppat en titel från att göras tillgänglig på en specifik ljudbokstjänst.

Storytel är öppna för vidare förhandling

Storytels kommunikations- och pr-chef Dan Panas kritiserar Bonnier för att lyssnare och författare kommer i kläm.

– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan.
Dan Panas menar dock att Storytel är öppna för att fortsätta förhandla mot en konstruktiv lösning. På denna punkt är Sara Börsvik av samma åsikt, och hon hoppas att Bonnier tillsammans med Storytel ska hitta en väg framåt.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.