Skrivbord med en skrivmaskin, revolver och böcker.Den 26 september är det dags att kröna Årets svenska deckarförfattare. Kröningen sker på den digitala Crimetime-festivalen och det är BookBeats lyssnare som har röstat fram sin favorit. Foto: Militarist/Shutterstock.com

Utmärkelser

För andra gången kommer BookBeat dela ut priset för årets svenska deckarförfattare. Priset som årets deckarförfattare bygger på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste deckarna har varit. Kröningen sker i slutet av september vid den digitala Crimetime-festivalen.

Snart är det dags att kröna årets svenska deckarförfattare. Det är andra gången som BookBeat delar ut priset. Utmärkelsen Årets svenska deckarförfattare är helt datadrivet. Det bygger på hur genomlyssnade och omtyckta deckarförfattarens senaste tre böcker har varit under det senaste året. Författaren måste ha kommit ut med minst en deckare under de senaste 12 månaderna för att kvala in.

Tre helt nya nomineringar

I år är Mari Jungsted, Sofie Sarenbrant, Camilla Grebe, Denise Rudberg och Veronica Sjöstrand nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2020. För Sofie Sarenbrant och Mari Jungstedt är det andra året i rad som de har blivit nominerade. För Camilla Grebe, Denise Rudberg och Veronica Sjöstrand är det första gången som de har nominerats.

Sofie Sarenbrant nominerad i år igen

BookBeats Head of Content Curation, Anna Riklund, säger att de ser fram emot att dela ut det här priset tillsammans med Crimetime väldigt mycket. Bland lyssnarna står sig deckargenren mycket stark.

Förra året vann Sofie Sarenbrant som återigen är nominerad. Men i år får Sofie Sarenbrant konkurrens från flera deckarförfattare som har blivit nominerade och är med för första gången. Under ett par veckors tid har BookBeats användare chansen att lyssna på sina favoritdeckare och ge dem toppbetyg innan det är dags att utse årets svenska deckarförfattare.

Användardata och betyg ligger till grund för utmärkelsen

Priset Årets svenska deckarförfattare utses även i år genom att analysera användardata från BookBeats svenska användare. Priset Årets svenska deckarförfattare delas ut den 26 september vid Crimetime Award.

Även i år utses priset till Årets svenska deckarförfattare genom analys av användardata från över 100 000 svenska BookBeat-användare. Priset delas ut vid Crimetime Award den 26 september i år.

Enligt Anna Riklund ger analysen av användardata den mest rättvisa bilden av vem som verkligen är den bästa deckarförfattaren. Över 100 000 användare visar vilken författare som är populärast genom sin verkliga lyssning samt vilket snittbetyg de har gett författaren.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.