mikael persbrandt på filmfestivalen i BerlinSkådespelaren Mikael Persbrandt är inläsare för Helena Kubicek Boyes ljudboksserie Somna. Foto: Denis Makarenko/Shutterstock.com

Lanseringar

Den 3 februari släpptes ljudboksserien Somna på Storytel. Serien är skriven av författaren och psykologen Helena Kubicek Boye och ska hjälpa människor att somna på kvällen. Mikael Persbrandt är inläsare för bokserien.
Helena Kubicek Boye är en författare och psykolog som har skrivit flera böcker om sömn för både barn och vuxna. Nu har hon skapat en ljudboksserie i fyra delar som heter Somna. Skådespelaren Mikael Persbrandt är den som har läst in böckerna.
Ljudboksserien släpptes den 3 februari på Storytel, och de fyra delarna heter Sömnrummet, Österlen, Strandliv och Universum.

Viktigt med en lugnande och trygg röst

Kubicek Boye säger att hon hade Persbrandt i åtanke när hon skrev böckerna.
“Vem som läser är helt avgörande för hur böckerna kommer att tas emot. Det ska vara en lugnande och trygg röst som man inte kan reta sig på, en röst som ger en behaglig känsla”, säger hon i ett pressmeddelande.

Bokserien kan vara användbar för alla

Somna är främst till för dem som upplever problem att somna på kvällarna. Samtidigt tror hon att ljudböckerna kan vara till hjälp för alla. Vi lever i en stressig tid och alla kan behöva strategier för att balansera upp det höga tempot. Att lyssna på någonting är en bra metod.
Ljudboksserien består bland annat av berättelser där man själv får föreställa sig olika saker, till exempel vind i håret. Det finns också rena faktatexter.

Ljudböcker och avslappning är nära sammankopplade

En undersökning som Kantar Sifo har gjort tillsammans med Storytel visar att det svenska folket förknippar ljudböcker och avkoppling. Deltagarna uppger att känslan av att vara avkopplad ökar vid de tidpunkter när ljudböcker konsumeras som mest.
Ljudbokslyssnarna är som mest avkopplade mellan 21.00 och 22.00. Det är också då vi svenskar lyssnar på mest ljudböcker.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.