Ung blond kvinna sitter i en flygstol på ett plan och lyssnar på ljudbok.Penguin Random House planerar att lansera en egen ljudbokstjänst. Titlarna försvinner därmed från de svenska streamingtjänsterna. Foto: GaudiLab/Shutterstock.com

Lanseringar

Bookbeat, Nextory och Storytel tappar över tusen titlar från Penguin Random House. Avtalet har gått ut och man har inte lyckats komma överens om ett nytt avtal med Penguin, rapporterar Boktugg.

Streamingtjänsterna Storytel, Bookbeat och Nextory har inte lyckats komma överens med det internationella bokförlaget Penguin Random House om ett nytt avtal. Över tusen titlar, alla på engelska, kommer att försvinna från de svenska streamingtjänsternas bibliotek.

Titlarna plockades bort redan den 17 januari. Enligt Bookbeats vd, Niclas Sandin, vill man i dagsläget inte kommentera något kring avtalsdiskussionen.

Anledningen till bortplockandet av titlar är författarnas värde

Enligt Boktugg ska samma sak ha hänt i Danmark men även i flera andra länder. Penguin Random House har i en kommentar till danska Mediawatch sagt att de inte kommer att ge prenumerationstjänsterna tillgång till förlagets böcker och erbjuda obegränsad lyssning.

Anledningen ska vara Penguin Random Houses ställningstagande där man vill behålla värdet på författarnas verk långsiktigt. I stället väljer bokförlaget att prioritera styckförsäljning hos återförsäljare.

Det finns en oro kring prenumerationstjänster som erbjuder en obegränsad lyssning till en fast månadsavgift och att det i längden inte är hållbart. Den typen av diskussion har tidigare förts bland annat mellan Bonnierförlagen och Storytel.

PRH har planer på egen streamingtjänst

Nu cirkulerar det nya uppgifter kring Penguin Random Houses framtidsplaner. Enligt Boktugg uppger flera källor att Penguin Random House inte vill erbjuda sina titlar till streamingtjänster för att de själva planerar att lansera en egen streamingtjänst för ljudböcker i USA.

Penguin Random House har säkerligen, enligt Boktugg, blivit inspirerade av både Storytels och Disney Plus framgångar. Den sistnämnda har blivit en jättestor succé i USA. Appen Disney Plus har sedan lanseringen i november och fram till årsskiftet haft 30 miljoner nedladdningar, vilket har genererat över 50 miljoner dollar i intäkter.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.