kvinna spelar in ljudbok min

Ljudboksmarknaden

I och med den expanderade ljudboksmarknaden har inte bara intresset för att själv använda ljudböcker ökat. Folk har även blivit intresserade av hur ljudböcker produceras. Allmänheten har en uppfattning om att det är enkelt att läsa in ljudböcker. Men vad de inte vet om är att företagen som skapar ljudböcker lägger stor vikt vid valet av uppläsare, förlag och inspelningsstudio. Du kan jämföra vilken ljudboksapp som skulle passa dig bäst här »

Allmänheten visar intresse för att själva läsa upp ljudböcker

Anställda på ljudboksförlag berättar att de ofta får frågor från allmänheten om de får spela in ljudböcker. Många förslag handlar om föräldrar eller mor- eller farföräldrar som läser för barn och barnbarn, fått komplimanger, och därför vill läsa in en ljudbok.

“Vi fick en förfrågan från en farmor som läser för sina barnbarn, om hon kan få läsa in en ljudbok, för att de tyckte att hon läste så bra.” – Elisabeth Aho, ansvarig för ljudboksutgivning.

Så fort förfrågningar om inspelning börjar bli oseriösa är det inte aktuellt för de professionella ljudboksförlagen. I princip alla förlag använder skådespelare och vill ha de mest välkända och rutinerade personerna. Det är bara nystartade förlag med ont om pengar som kan vända sig till allmänheten för hjälp. För de större förlagen är detta inte ett alternativ.

Val av uppläsare till ljudbok måste överensstämma med karaktärerna

Valet av uppläsare är det viktigaste med en ljudbok. Med en uppläsare som inte uppfyller rätt kriterier kan ljudboken bli katastrof. Då handlar det inte längre om vilket alternativ av olika ljudböcker som är bäst, utan om ljudböckerna ens är bra.

Ljudboksförlagen föredrar en behaglig röst att lyssna på. Utan det kommer många kunder inte att vilja lyssna på ljudboken.

Lika viktigt är det att framförandet inte stör berättelsen. Uppläsaren får inte ta över, och det krävs därför en simpel röst som inte är för högljudd, skakig på rösten eller liknande. Berättelsen ska vara enkelt framförd. Meningen är att lyssnaren ska kunna skapa egna bilder i huvudet.

Inspelningsprocessen är mer komplicerad än du kan tro

Att spela in en ljudbok kan ta längre tid än du tror. En timme i en inspelningsstudio genererar ofta minst två timmars efterarbete.
Minst en studio krävs för att spela in en ljudbok. Varje skådespelare har en egen mikrofon och typiska inställningar som ska maximera ljudbilden efter olika röster. Processen innehåller många steg som behövs för att resultatet ska bli bra.

  1. Skådespelarna går igenom inläsningen i förväg för att ha koll på betoningar och uttal.
  2. Inläsningen sker.
  3. Efter inläsningen går producenten igenom innehållet för att kolla att pauserna inte har blivit för långa, fixa felläsningar och ta bort störande ljud i bakgrunden.
  4. Två korrigeringsgenomgångar följer. Första omgången görs korrigeringar mot texten i boken. Andra omgången görs korrigeringarna utan text. Där hittas ofta inga större fel.

En typisk roman tar ungefär en och en halv vecka att läsa in för en rutinerad läsare hos ett professionellt förlag. Resultatet för ljudböckerna kan däremot vara olika beroende på förlag. Det kan därför vara bra att söka runt för att hitta de bästa ljudböckerna.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.