mor och son ligger på golvet och läser en bokAtt läsa böcker på nya platser kan vara ett sätt att väcka nytt läsintresse hos föräldrar och barn. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Undersökningar

Allt färre föräldrar läser högt för sina barn, och lässtunderna blir allt kortare. Det visar en undersökning som Nextory har låtit göra. I ett pressmeddelande tipsar ljudboksföretagets experter om sätt att göra böcker till en naturlig del av vardagen, så att både barn och vuxna inspireras till mer läsning.

Nextory har genomfört en undersökning om föräldrars högläsning för sina barn. Resultatet visar att bara 30 procent av föräldrarna gör detta varje dag.
Detta är ett lägre resultat än vid Läsrörelsens rapport 2012, där det var 35 procent av småbarnsföräldrarna som läste för sina barn. Tio år innan dess var det hela 74 procent, så det är en stor minskning som har skett.
Föräldrar som läser för barnen läser också mycket kortare stunder än tidigare. Enligt Nextorys undersökning läser de flesta under tio minuter per tillfälle, medan det oftast var 15 minuter vid Läsrörelsens undersökning 2012.

Högläsning är viktigt för barns läsupplevelse

Att läsa högt med barnen är ett bra sätt att väcka barnens intresse för böcker, och även att stärka deras ordförråd. Högläsning öppnar också upp för mysiga stunder då barn och förälder kommer närmare varandra, och det kan hjälpa att kunna prata om svåra och känsliga ämnen.
Detsamma gäller även när föräldrar och barn lyssnar på böcker tillsammans, enligt Nextorys kommunikationschef Elin Bäckman.
– På Nextory jobbar vi stenhårt för att göra litteratur mer tillgänglig och skapa läsupplevelser som får fler ska upptäcka de stora fördelarna med böcker.

Nextorys experter tipsar om nya läsrutiner

På detta tema har läsexperter på Nextory tagit fram tips för hur barnfamiljer lättare kan få till längre högläsningsstunder i vardagen. Till exempel rekommenderar de att sprida ut böcker i hemmet, så att det alltid går att hitta något att läsa i varje rum. Att själv läsa och prata om böcker ger också ett inspirerande exempel för barnen.
Läsningen måste inte heller vara bunden vid godnattsagor på kvällen. Även frukosten, badet eller bussresan är bra tillfällen att få in läsning som en naturlig del i vardagen. Att läsa på nya platser, som i bilen eller ett tält på gården, kan också ge en bättre stämning för läsning.
Det går också att göra läsningen mer spännande och lockande genom att göra en lek av det. Sätt ett mål för hur många böcker ni ska ta er igenom tillsammans på en viss tid, och bestäm en belöning för när ni har nått det målet.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.