kvinna sitter med hörlurar i soffan och läser en bokMånga lyssnar på ljudböcker för att få sällskap, och då är det viktigt vilken inläsare boken har. Foto: Mangostar/Shutterstock.com

Topplistor

Katarina Ewerlöf är en av de populäraste inläsarna hos alla stora ljudbokstjänster. Andra kända namn som dyker upp i topplistan är Stefan Sauk, Anna Maria Käll och Jonas Malmsjö. Inläsaren till skönlitterära ljudböcker spelar en stor roll i vad användare väljer att lyssna på, skriver Dagens Nyheter.

Ljudbokstjänsten Storytel har mätt hur många timmar som användarna lyssnar till olika inläsares röster. Siffrorna visar att Stefan Sauk är den populäraste inläsaren, med nio miljoner lyssningar under 2018. På andra plats kommer Katarina Ewerlöf med åtta miljoner lyssningar.
Enligt Sveriges radio är det dock Katarina Ewerlöf som är den populäraste inläsarrösten hos streamingtjänsterna Nextory och Bookbeat, följd av Anna Maria Käll och Jonas Malmsjö. Dessa tre har tillsammans fler än tre miljoner lyssningstimmar hittills i år hos Bookbeat.

Inläsaren är viktig i valet av bok

Vem som läser in berättelsen påverkar till viss del vilka böcker som användarna väljer att lyssna på. Det menar Dan Panas, Storytels kommunikationschef.
– Författare, genre och titel är fortfarande det som styr de flesta valen men självklart spelar också inläsaren en stor roll, eftersom det är en röst man har länge i sina lurar.
Ifall en specifik inläsare gör att en titel säljer mer är svårt att säga, enligt förlagschef Johanna Hansen på Bonnier Audio. Ljudboksupplevelsen är nämligen ett samspel mellan inläsaren, författarnamnet och självklart själva berättelsen.

Flest lyssnar vid 22-tiden

En annan faktor bakom ljudböckernas ökande popularitet kan vara människors behov av sällskap. Det visar en studie som Handelshögskolan i Stockholm släpptes för ett par månader sedan.
Dagens Nyheter har tidigare i år undersökt hur svenskarnas lyssningsvanor ser ut. Statistik visar att det lyssnas mest på ljudböcker vid läggdags, omkring klockan 22 på kvällen. Den överlägset största genren är spänningsromaner.
De flesta av ljudbokslyssnarna är kvinnor och är mellan 25 och 44 år gamla.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.