Ung kvinna i röd tröja, blå jeans och hörlurar ligger på golvet och lyssnar på ljudbok.Coronakrisen och karantän har gjort att många har fått ändra om i sin vardag. Antlet som lyssnar på ljudböcker ökar och BookBeat kunde notera topprekord i nya användare de två sista veckorna i mars. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Undersökningar

Under slutet av mars slog BookBeat nya rekord i antalet nya användare. Även BookBeats intäkter ökade med 79 procent under det första kvartalet 2020, skriver ljudbokstjänsten i ett pressmeddelande.

BookBeats tillväxtresa fortsätter. Under första kvartalet 2020 växte intäkterna hos BookBeat med 79 procent, i jämförelse med samma tidsperiod 2019. Samtidigt slog ljudbokstjänsten rekord i antalet nya användare i slutet av mars.

Störst tillväxt i Tyskland

BookBeats procentuella tillväxt var som störst i Tyskland, men även den finska och svenska marknaden har vuxit och bidrog till tillväxten. BookBeat startade året starkt med flera nya användare. Under slutet av mars och den pågående coronapandemin förstärktes bolagets redan starka utveckling. BookBeat noterade sina två bästa veckor i bolagets historia i antalet nya användare.

Finns behov att koppla av till ljudbok

Enligt BookBeats vd, Niclas Sandin, finns det ett behov av att höra andra berättelser i vardagen än dem som vi i dag delar med resten av världen. Det har nog aldrig tidigare varit så viktigt för att kunna koppla bort och koppla av. Ett bevis på det är att BookBeat aldrig tidigare har haft så många nya användare som under slutet av första kvartalet.

Lyssningen minskade under pendlingstid

I både Finland och Tyskland infördes det strängare restriktioner till följd av coronakrisen av hur människor får röra sig i samhället än i Sverige. Till en början kunde BookBeat notera att det skedde en viss minskning i mitten av mars av snittlyssningen under den tiden på dygnet som folk pendlar till och från jobbet, det vill säga tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen.

Lyssningen ökade över hela dagen

Även i Sverige kunde BookBeat notera samma mönster men i mindre skala. Under den senare delen av månaden när BookBeats användare anpassat sig till sin nya vardag med nya rutiner ökade snittlyssningen. Lyssningen blev jämnare fördelad över hela dagen i stället för hur det sett ut tidigare där lyssningen var större under pendlingstid.
Ökningen av antalet användare och att lyssningen stabiliserats gjorde att BookBeat slog rekord i högst antal lyssnade timmar söndagen den 29 mars.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.