Kvinna i negligé och stay-ups läser bokDen populäraste tiden att lyssna på erotiska ljudböcker är tisdagar mellan klockan 21 och 22. Foto: Oleg Elkov/Shutterstock.com

Trender

Allt fler ljudbokslyssnare intresserar sig för erotiska ljudböcker visar en ny kartläggning som Nextory tagit fram. Däremot verkar intresset för romantiska böcker svalna, skriver Nextory i ett pressmeddelande.

I samband med att kärleken firas världen över på den 14 februari har Nextory kartlagt intresset kring genrerna romance och erotik. Enligt kartläggningen intresserar sig allt fler ljudbokslyssnare för erotiska ljudböcker. Intresset för romantiska böcker har däremot minskat.

Lyssnandet på erotiska böcker ökar och romantiska minskar

Att lyssna på ljudböcker har blivit mer och mer populärt den senaste tiden. En genre som har ökat rejält är erotik. Under 2019 har lyssnandet och läsandet av böcker som är erotiska ökat med hela 32 procent jämfört med 2018. Däremot minskade lyssnandet och läsande av romantiska böcker med 7,4 procent under 2019.

Erotiska böcker blir mer påkostade

I takt med att marknaden och läsarkretsen har vuxit har synen på erotisk litteratur förändrats. Man lägger ner mer medel på erotisk litteratur och böckerna har blivit mer påkostade. Nextorys Head of Content, Camilla Silfvenius, säger att man vill uppmuntra fler att ägna sig åt lite Nextory & Chill och läsa böcker med romantiskt tema och samtidigt tina upp lite i vintertid.

Tisdagar mellan klockan 21 och 22 populärt för erotisk litteratur

Den månaden då flest lyssnade och läste på erotiska ljudböcker var januari 2019, medan intresset för romantiska ljudböcker var som störst i mars 2019.
Romantiska och erotiska böcker var mest populärt den 14 mars 2019, och tisdagar verkar vara den dagen då flest väljer böcker med romantiska och erotiska titlar. Den populäraste tiden på dygnet för romantiska och erotiska böcker verkar vara innan läggdags mellan klockan 21 och 22 på kvällen.
De fem populäraste erotiska och romantiska böckerna 2019

  1. ”Förbjudna platser: Läkaren” av Vanessa Salt
  2. ”Våt: Tio sexnoveller som får dig att komma” av Tove Nordh, mfl.
  3. ”Swingers” av Alexandra Södergran
  4. ”Förbjuden kärlek” av Anna Sandén
  5. ”Begärets makt: sex små berättelser till vuxna” av Camille Bech

Informationen till kartläggningen kommer från Nextorys egna statistik från de drygt 40 000 användarna som lyssnar på böcker inom genren romance och erotik.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.