akademibokhandeln lanserar tjanst for ebok

Ljudboksmarknaden

BookBeat, Nextory och Storytel kan snart få en ny konkurrent. Inom ett par månader ger sig en ny storspelare in i matchen om att locka lyssnare. Det är Akademibokhandeln och Bokus som lanserar nästa streamingtjänst.

Streamingtjänst ska stärka företaget på den digitala marknaden

Akademibokhandeln har under de senaste åren arbetat mycket med just den digitala närvaron. Även att vidareutveckla Bokus och dess e-handel har varit ett viktigt arbete. Men nu känner man alltså att det är dags att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. Det vill man alltså göra med en streamingtjänst.
– På marknaden för fysiska böcker är vi väldigt väletablerade. Detsamma gäller på marknaden för digitala böcker som köps styckevis. Men på senare tid ser vi ett skifte när det gäller affärsmodeller, där många kunder gillar att abonnera och lyssna när det passar, säger Akademibokhandelns vd, Maria Hamrefors, till Dagens industri.

Tjänsten kommer anpassas för att passa flera olika kunder

Den nya tjänsten har inte fått något namn än, men det som står klar är i alla fall att den kommer erbjuda lite olika typer av erbjudanden.
– Eftersom vi är så stora och har så många kunder ser vi ett värde i ett flexibelt erbjudande, dels för kunder som lyssnar mycket, men också för strökunder.
Det är tydligt hur bokmarknaden förändrats snabbt. Idag är streamingtjänster allt vanligare och inom det området har konkurrensen vuxit sig stor med bland annat NextoryBookBeat och Storytel. Men även Google och Amazon har varit inne på området.
– Bokmarknaden har varit i en väldigt stark förändringsfas, länge. Det var den marknaden som var först ut i detaljhandeln att påverkas av e-handelns framväxt, säger Maria Hamrefors.

Nya ägaren är positiv till satsningen

I somras köpte Volati upp Akademibokhandeln och dotterbolaget Bokus. Ur ett ägarperspektiv ser man därför mycket positivt på den nya satsningen som man tror kommer mottas bra av kunderna på marknaden.
– En av grundhypoteserna var just att det var två fantastiska varumärken och väldigt många kundrelationer. Fyra miljoner kunder handlar i butikerna och i kundklubben är 1,7 miljoner människor med. Vi är därför väldigt väl lämpade att leverera goda berättelser i alla format och alla kanaler, säger Volatis vd, Mårten Andersson.
Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.