George R. R. Martin är en amerikansk författare som är mest känd för sin fantasy-serie “A Song of Ice and Fire”, som på svenska kallas “En sång om is och eld”. Serien är också känd från TV-serien “Game of Thrones”. Martin föddes den 20 september 1948 i Bayonne, New Jersey. Han har skrivit flera andra romaner och noveller, samt arbetat som manusförfattare för TV och film.

“A Song of Ice and Fire” är en serie som utspelar sig i en fiktiv medeltida värld med flera kungadömen som kämpar om makten över kontinenten Westeros. Böckerna är kända för sina komplexa karaktärer, intriger och våldsamma handlingar. Serien består av fem böcker hittills: “Game of Thrones” (1996), “A Clash of Kings” (1998), “A Storm of Swords” (2000), “A Feast for Crows” (2005) och “A Dance with Dragons” (2011). Martin arbetar också på två ytterligare böcker i serien.

Utöver “A Song of Ice and Fire” har Martin skrivit flera andra romaner och noveller. Bland hans mest kända verk är novellsamlingen “Tuf Voyaging” (1986) och romanen “Fevre Dream” (1982), som är en skräckhistoria som utspelar sig på en ångbåt på Mississippifloden på 1800-talet.

Martin har vunnit flera priser för sitt författarskap, bland annat Hugo Award, Nebula Award och World Fantasy Award. Han är också en förespråkare för fantasy-genren och har varit involverad i flera organisationer som främjar fantasy-litteratur.