Fredrik Backman är en svensk författare som föddes den 2 juni 1981 i Brännkyrka församling i Stockholm. Han har skrivit ett antal böcker som har blivit mycket populära, både i Sverige och internationellt.

Backman debuterade som författare 2012 med feelgood boken “En man som heter Ove”. Boken blev en succé och har översatts till flera språk. Den handlar om den bittra pensionären Ove, som sakta men säkert mjuknar upp och får vänner i sin omgivning. Boken blev även filmatiserad 2015, med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Efter succén med “En man som heter Ove” har Backman fortsatt att skriva och har bland annat givit ut böckerna “Min mormor hälsar och säger förlåt”, “Britt-Marie var här”, “Vi mot er” och “Folk med ångest”. Hans böcker karaktäriseras ofta av varm humor och värme, samtidigt som de tar upp allvarliga teman som ensamhet, utanförskap och mänsklig svaghet.

Backmans böcker har uppmärksammats internationellt och flera av dem har blivit bästsäljare. Han har tilldelats flera priser och utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Augustpriset.

I Sverige är Backman en av de mest populära författarna i sin generation, och hans böcker har översatts till över 40 språk. Han fortsätter att skriva och publicera nya verk, och är en av de mest lästa och älskade författarna i Sverige idag.