Astrid Lindgren (1907-2002) var en av Sveriges mest kända och älskade författare. Hon föddes i Vimmerby och är mest känd för sina barnböcker. Hennes böcker har översatts till över 100 språk och hon är känd över hela världen.

Astrid Lindgren debuterade 1944 med boken “Pippi Långstrump” som blev en omedelbar succé. Pippi Långstrump är en av de mest kända barnboksfigurerna i världen och har sedan dess varit en favorit bland både barn och vuxna. Andra kända böcker av Lindgren är “Ronja Rövardotter”, “Bröderna Lejonhjärta” och “Emil i Lönneberga”.

Astrid Lindgrens böcker är inte bara underhållande, de innehåller också en djupare mening. Hon behandlar allvarliga ämnen som krig, död och förtryck på ett lättillgängligt sätt för barnen. Hon var också mycket engagerad i samhällsfrågor och kämpade för barns rättigheter.

Astrid Lindgrens böcker har filmatiserats och blivit teaterföreställningar över hela världen. Det finns även en nöjespark som är inspirerad av hennes verk, Astrid Lindgrens värld, belägen i hennes födelsestad Vimmerby.

Astrid Lindgren har fått många priser för sitt författarskap och har hyllats både i Sverige och internationellt. Hon har till och med fått en egen dag i Sverige, den 14 november, som är Astrid Lindgren-dagen.