Anders Hansen är en svensk psykiater och författare född 1963, som är känd för sina böcker om mental hälsa och hur man kan stärka sitt psykiska välbefinnande. Han är också en välkänd föreläsare och debattör inom ämnet.

Hans första bok, “Hjärnstark“, gavs ut 2016 och har blivit en stor succé. Boken handlar om hur fysisk träning påverkar hjärnan och kan stärka psykisk hälsa, och har översatts till flera språk. Hansen har sedan dess skrivit flera böcker om mental hälsa och välbefinnande, inklusive “Skärmhjärnan” och “Tänka, snabbt och långsamt”.

I sina böcker lyfter Hansen fram vikten av att ta hand om sin hjärna och sitt psykiska välbefinnande, och ger konkreta tips och råd för hur man kan göra detta. Han betonar bland annat vikten av att ha en hälsosam livsstil, att vara uppmärksam på hur man använder digitala enheter och sociala medier, och att ha en balanserad arbets- och fritid.

Anders Hansen är också en flitig föreläsare och debattör, och har medverkat i flera tv-program och podcast-avsnitt där han diskuterat ämnen som mental hälsa, stress och prestation.