Prova de olika tjänsterna innan du bestämmer dig

Alla de stora aktörerna på ljudboksmarknaden erbjuder välfungerande tjänster och har ett brett utbud. Den uppenbara nackdelen är den fasta månadskostnaden du betalar när du använder tjänsterna. Du kan dock prova de flesta ljudbokstjänsterna gratis en kortare tid.

För att prova att lyssna på ljudböcker kan du utnyttja företagens kostnadsfria prövoperioder. För att testa de olika tjänsterna behöver du bara registrera ett konto och påbörja din prövoperiod. Ytterligare ett alternativ är att använda bibliotekets egna gratistjänst för ljudböcker, Biblio.

Utnyttja ljudbokstjänsternas prova på perioder

Så vart kan man lyssna på ljudböcker gratis? Du kan lyssna gratis på ljudböcker via en gratis period på alla ljudbokstänster eller via tjänsten heter Biblio. För den som inte har lyssnat på ljudböcker tidigare eller för den som vill testa ett nytt abonnemang är det klokt att prova tjänsten i 30 dagar gratis. Under perioden kan du provlyssna på alla ljudböcker kostnadsfritt, och du kan också testa tjänstens appar för olika operativsystem. Eftersom alla de tre största ljudbokstjänsterna erbjuder en gratis prova på-period kan du testa samtliga tjänster och se vilken som passar dig bäst.

Oavsett om du redan nu har testat en eller flera ljudbokstjänster kan det vara klokt att utnyttja alla tjänsternas prova på-perioder. På det sättet får du en bättre överblick av hur de olika tjänsterna är utformade och vilken tjänst som faktiskt passar dig bäst.

När provperioden är slut förnyas abonnemanget automatiskt, vilket innebär att du behöver börja betala en månadsavgift för abonnemanget. Om du inte vill att abonnemanget förnyas måste du avsluta abonnemanget innan provperioden är slut.

Provlyssna på ljudböcker fritt via biblioteket

Ytterligare ett alternativ för den som är intresserad av att prova ljudböcker är att testa bibliotekets egna app. Tjänsten heter Biblio och kan användas för att låna bibliotekets ljudböcker, utan extra kostnad.

Enda kravet för att kunna provlyssna på en ljudbok är att du har ett giltigt lånekort. Det bör dock uppmärksammas att utbudet inte nödvändigtvis är lika skräddarsytt som de privata ljudbokstjänsterna. Utöver det har tjänsten även fått en hel del kritik, främst på grund av att appen till Android och iOS inte är lika funktionell som de privata ljudboksapparna.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.