I dag är det enkelt att låna ljudböcker via biblioteket. Genom att ladda ner appen Biblio kan du låna och lyssna på ljudböcker direkt i mobilen. Det går också att låna böcker digitalt till surfplatta eller dator. Bibliotekstjänsten är därför ett mycket bra alternativ till ljudbokstjänsterna på marknaden – för att inte tala om billigt.

Så lånar du ljudböcker i appen eller online

Genom att ladda ner bibliotekens gemensamma app, Biblio, kan du ta med dig ljudböcker var du vill. Men du kan också låna ljudböcker på bibliotekets webbplats och variera mellan att lyssna på olika enheter.

Ljudböcker som går att låna och lyssna på online kallas för e-ljudböcker på bibliotekens webbplatser och i appen. Det är för att skilja dem från ljudböcker som finns att låna som CD och till mp3.

Lyssna mer! Finns inte den ljudbok du vill lyssna på i biblio appen? Då kan du provlyssna gratis via Sveriges största ljudbokstjänster.

1. Skaffa lånekort hos ditt bibliotek

Du måste ha ett lånekort och en pinkod för att kunna låna ljudböcker från biblioteket. Om du inte har ett lånekort kan du skaffa det hos ditt närmsta bibliotek. Hos många bibliotek kan du även skaffa lånekort online via bibliotekets webbplats.

Men tänk på att alla bibliotek inte är anslutna till appen Biblio, som du använder för att lyssna på biblioteksböcker. Kolla därför upp vilka bibliotek nära dig som är anslutna till Biblio innan du skaffar lånekort.

2. Ladda ner appen Biblio eller logga in på bibliotekets webbplats

För att låna ljudböcker i mobilen laddar du ner appen Biblio. Appen finns att ladda ner till Iphone och Ipad i App Store, samt till Android-mobiler och surfplattor i Google Play.

När nedladdningen är klar får du upp en lista över bibliotek. Välj ditt eget bibliotek och logga in i appen med din pinkod och ditt lånekortsnummer eller personnummer.

Tips! Dina lånade ljudböcker synkas i appen och på webbplatsen. Du kan alltså lyssna på samma ljudbok både i mobilen och via datorn.

För att låna ljudböcker online via datorn loggar du in på ditt biblioteks webbplats med lånekortet och pinkoden. Du behöver ha programmet Adobe Flash Player installerat, som finns att ladda ner till datorn.

3. Låna ljudböcker i appen eller på webbplatsen

När du är inloggad kan du bläddra bland tips på ljudböcker eller söka på specifika titlar och författare. När du har hittat en ljudbok som du vill lyssna på klickar du bara på Låna.

Varje bibliotek har en maxgräns för hur många ljudböcker du kan låna per vecka eller månad. Det går inte att avbryta ett lån i förtid för att få låna fler ljudböcker under den perioden. Du kan se direkt i appen eller på webbplatsen vilka ljudböcker du har lånat.

Hur många ljudböcker du kan låna samtidigt varierar mellan olika bibliotek.

4. Lyssna i appen, online eller offline

Med Biblio-appen kan du spela upp ljudboken direkt i appen eller göra ljudboken tillgänglig offline så att du inte behöver nätuppkoppling för att lyssna.

I datorn lyssnar du via webbplatsens ljudboksspelare. Däremot kan du inte ladda ner ljudböcker till datorn och lyssna offline. Ljudboksspelaren på webbplatsen startar där du slutade senast när du loggar in nästa gång.

Tips! Om du stöter på problem med att använda appen kan du kontakta ditt bibliotek för att få hjälp.

Lånetiden för ljudböcker är fyra veckor, det vill säga 28 dagar. Efter den perioden slutar ljudböckerna automatiskt att fungera. Du kan inte låna om ljudböcker online utan behöver i så fall låna ljudboken igen.

Låna ljudböcker på CD och till mp3

Om du föredrar att låna fysiska ljudböcker kan du göra det direkt på ditt bibliotek. Det finns ljudböcker på CD och ljudböcker som du spelar upp på din mp3. På bibliotekets webbplats kan du se vilka ljudböcker som finns i varje format.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.