skärm med börsresultatSedan årsskiftet har svenska Storytel tappat cirka 13 procent av sitt värde på börsen. Foto: katjen/Shutterstock.com

Ljudboksmarknaden

Under 2020 minskade Storytel sina förluster samtidigt som antalet betalande abonnenter ökade ordentligt. Men precis som förväntat blev det ingen utdelning och ljudboksföretaget har nu tappat cirka 13 procent av sitt börsvärde. Med tanke på Storytels börsframgångar förra året är nedgången påtaglig. Det skriver SvD Näringsliv.

Storytels bokslut för 2020 är, trots minskade förluster och en markant ökning av antalet abonnenter, inte tillräckligt imponerande för att ge utdelning. Efter att företaget redovisat resultaten backade Storytel-aktien med 2,7 procent på Stockholmsbörsen, vilket innebär ett tapp på cirka 13 procent sedan årsskiftet. Nedgången blir kanske extra tydlig när man tänker på Storytels börsframgångar under förra året, då företaget ökade med nära 100 procent och beskrevs som den stora vinnaren.

Minskade förluster och ökad omsättning

Ljudboksföretagets förluster minskade dock rätt rejält i slutet av 2020. För det fjärde kvartalet  redovisar Storytel en förlust på 64,8 miljoner kronor (brutto), vilket kan ställas mot förlusten på 104,4 miljoner under motsvarande kvartal året innan.

Omsättningen (i netto) ökade från 565 miljoner kronor till 663 miljoner, och streamingintäkterna steg med 19 procent upp till 503 miljoner kronor. Storytels prognos är att streamingintäkterna för hela 2021 kommer att landa på 2,4–2,5 miljarder kronor.

Antalet abonnenter ökade med 33 procent

En ökning kan man som sagt även se när det gäller Storytels betalande abonnenter. Under det fjärde kvartalet 2020 steg antalet abonnenter med 33 procent upp till i genomsnitt 1,44 miljoner.

Om Storytels beräkningar visar sig stämma kommer antalet abonnenter fortsätta öka under det första kvartalet 2021 och uppgå till 1,54 miljoner. Enligt uppgift har företaget som ambition att antalet betalande abonnenter ska ligga på mellan 2,1 och 2,2 miljoner innan året är slut.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.