Så hittar du den bästa ljudboksappen

Alla stora ljudbokstjänster tillhandahåller appar för sina användare. Vilken av de olika ljudboksapparna som passar dig bäst beror främst på vilket operativsystem du använder på din enhet. Utöver det kan det vara klokt att kolla att appen fungerar bra genom att läsa betygen för respektive operativsystem. Slutligen bör även priset påverka ditt val eftersom du inte vill betala för mycket för de titlar du vill ha tillgång till.

Bästa ljudboksappen 2022

Så här ser användarbetygen ut för de olika tjänsterna

  • Bookbeat. Även Bookbeat har goda betyg från sina användare, i Google Play har den total betyget 4,4/5 och i App Store 4,6/5 stjärnor. Betygen har getts av cirka 29 000 unika användare.
  • Nextory. Ljudbokstjänsten får totalt 3,4/5 för Android och 4,6/5 i App Store. Totalt har närmare 44 000 kunder gett appen ett omdöme.
  • Storytel. Ljudbokstjänsten är den mest populära i Sverige får totalt 4,4/5 för Android och 4,6/5 i App Store. Totalt har närmare 500 000 kunder gett appen ett omdöme.
  • Bokus Play. En ny utmanare från en klassisk internetbokhandel. I App Store får appen 4,1/5 men i Google Play 2,2/5. För Android verkar man alltså ha en del att jobba med. Totalt har närmare 7 000 kunder gett appen ett omdöme.
  • Audible. Audible har det största utbudet av engelska ljudböcker. I App Store får appen 4,7/5 men i Google Play 4,6/5. Totalt har närmare 1,3 miljoner kunder gett appen ett omdöme.

Så vilken är den bästa Ljudbokstjänsten? Även om ljudboksapparna är lika i många avseenden har de vissa skillnader i hur väldesignade och användarvänliga de är. Ett bra sätt att se hur bra apparna fungerar i praktiken är att se över de användarbetyg som ges för respektive operativsystem.

Fast att alla ljudboksapparna generellt får mycket goda omdömen verkar Bookbeat vara den bästa ljudboksappen när användarna får avgöra.

Bästa ljudboksappen

Välj en tjänst som stödjer ditt operativsystem

Nästan alla svenskar har i dagsläget en smartphone, men många använder olika operativssystem. För att du ska kunna använda ditt ljudboksabonnemang på bästa sätt krävs det att företagets app stödjer det operativsystem du använder.

  1. iOS (Apple). I dagsläget stödjer alla de större ljudboksabonnemangen Apples operativsystem vilket gör det mer relevant för dig med en iPhone att välja abonnemang efter pris, utbud och andra förmåner.
  2. Android. Precis som för iOS så har alla de stora ljudbokstjänsterna i dagsläget appar till Android. Apparna kan enkelt hämtas via Google Play, där alla appar har goda betyg från sina användare.
  3. Windows. Stödet för appar till Windows Phones är sämre än för de andra operativsystemen. I dagsläget stöds operativsystemet bara av Storytel.

Hos de flesta ljudbokstjänster kan du lyssna på ljudböcker både online och offline

Det är ju inte alltid man har tillgång till uppkoppling när man vill lyssna på en ljudbok, men glädjande nog så kan du hos de allra flesta ljudbokstjänster lyssna både online och offline. När du hittat en bok du vill lyssna på laddar du bara ner den till din enhet, och då måste du givetvis ha tillgång till internet, och sedan kan du lyssna när du önskar.

Hos vissa tjänster, exempelvis Bokus Play, är utrymmet för antalet nedladdade offline-ljudböcker dock begränsat så det kan vara bra att då och då kolla upp hur mycket minne för offlineläge du har att röra dig med.

Pris och utbud bör påverka ditt val av ljudboksapp

Precis som när du vanligtvis väljer mellan abonnemang är det viktigt att titta på vad du får för det du betalar. När det gäller ljudböcker är detta mycket enkelt. Kolla främst att apparna erbjuder de titlar som du vet att du har ett intresse av, och fokusera på kategorier som du finner intressanta.

Efter att du har avgjort vilken tjänst som har det bästa utbudet för dig bör du jämföra priserna. Om ljudboksappen med bäst utbud är dyrare än de andra får du göra ett avvägande mellan intressanta titlar och kostnader.

Tycker du fortfarande att ditt val är svårt erbjuder alla abonnemang en 30 dagars gratis prövoperiod. Genom att utnyttja prövoperioden kan du få en tydligare bild över hur appen och utbudet ser ut.

Mikael
Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.