Så hittar du den bästa ljudboksappen

Alla stora ljudbokstjänster tillhandahåller appar för sina användare. Vilken av de olika ljudboksapparna som passar dig bäst beror främst på vilket operativsystem du använder på din enhet.

Utöver det kan det vara klokt att kolla att appen fungerar bra genom att läsa betygen för respektive operativsystem. Slutligen bör även priset påverka ditt val eftersom du inte vill betala för mycket för de titlar du vill ha tillgång till.

Bästa ljudboksappen 2024 – Sveriges största test

 • Nextory – Bäst i test: Unika familjeabonnemang med tillgång till böcker för alla åldrar.
 • BookBeat – Bäst för användarvänlighet: Användarvänligt gränssnitt och enkel navigering.
 • Bokus Play – Bäst för prisvärdhet: Konkurrenskraftiga priser och regelbundna erbjudanden.
 • Audible – Bäst för exklusiva titlar på engelska: Erbjuder ett urval av titlar exklusiva för plattformen.
 • Storytel – Bäst utbud: Erbjuder ett omfattande bibliotek av både internationella och svenska titlar.

Varje app har utvärderats baserat på utbud, användarvänlighet, pris och unika egenskaper för att ge dig en omfattande guide till de bästa ljudboksapparna i 2024. Oavsett dina preferenser finns det en app som passar dina lyssningsbehov.

Ljudböcker har blivit en populär tidsfördriv, särskilt för dem som är ständigt på språng. Med så många appar att välja mellan, hur vet man vilken ljudboksapp som är bäst? För att hjälpa dig välja, har vi sammanställt en lista över de sex bästa ljudboksapparna för 2024 baserat på användarrecensioner, funktionalitet och utbud.

Oavsett dina preferenser finns det en ljudboksapp som passar just dig. Fundera på vad som är viktigast för dig – utbud, användarvänlighet eller pris – och använd vår guide för att hitta den perfekta appen.

Bästa ljudboksappen 2024 - Sveriges största test

Så här ser användarbetygen ut för de olika ljudboksapparna

 • Bookbeat. Även Bookbeat har goda betyg från sina användare, i Google Play har den total betyget 4,4/5 och i App Store 4,6/5 stjärnor. Betygen har getts av cirka 29 000 unika användare.
 • Nextory. Ljudbokstjänsten får totalt 3,4/5 för Android och 4,6/5 i App Store. Totalt har närmare 44 000 kunder gett appen ett omdöme.
 • Bokus Play. En ny utmanare från en klassisk internetbokhandel. I App Store får appen 4,1/5 men i Google Play 2,2/5. För Android verkar man alltså ha en del att jobba med. Totalt har närmare 7 000 kunder gett appen ett omdöme.
 • Storytel. Ljudbokstjänsten är den mest populära i Sverige får totalt 4,4/5 för Android och 4,6/5 i App Store. Totalt har närmare 500 000 kunder gett appen ett omdöme.
 • Audible. Audible har det största utbudet av engelska ljudböcker. I App Store får appen 4,7/5 men i Google Play 4,6/5. Totalt har närmare 1,3 miljoner kunder gett appen ett omdöme.

Så vilken är den bästa Ljudbokstjänsten? Även om ljudboksapparna är lika i många avseenden har de vissa skillnader i hur väldesignade och användarvänliga de är. Ett bra sätt att se hur bra apparna fungerar i praktiken är att se över de användarbetyg som ges för respektive operativsystem.

Genom granskning av omdömen ser man att användare ofta uppskattar appar som kombinerar ett rikt urval av titlar och användarvänlighet. BookBeat framstår som en favorit med högsta omdömen plattformsoberoende.

Dessa ljudboksappar erbjuder det bästa utbudet inom en rad genre som deckare, romantik och klassiker, och även nischade kategorier som barnböcker och Storytel Originals, vilket tillmötesgår lyssnarnas olika intressen och behov.

Ljudboksappar som erbjuder gratis provperioder

Här kan du enkelt jämföra vilka ljudboksappar som erbjuder de längsta och mest generösa gratis provperioderna.

 • Nextory: 45 dagars gratis provperiod med över 400 000 stories.
 • BookBeat: 45 dagars provperiod med tillgång till över 900 000 stories.
 • Bokus Play: Prova kostnadsfritt i 60 dagar, tillgång till över 80 000 stories.
 • Audible: 30 dagars provperiod, störst på engelska ljudböcker.
 • Storytel: 7 dagars provperiod, mest populära tjänsten i Sverige.

Så bedömdes ljudboksapparna i vårt bäst i test-utvärdering

För att kunna sätta samman vår utvärdering av olika ljudboksappar har vi lagt stort fokus på att granska de betyg och recensioner som användarna själva har gett.

Denna insamling av information har huvudsakligen utförts genom att granska betygen på plattformen Trustpilot, Recensioner på Google samt deras betyg på App Store och Google Play, vilken idag anses vara en av de mest tillförlitliga källorna till användarrecensioner.

För att ytterligare försäkra oss om att vår bedömning är så omfattande och rättvis som möjligt, har vi även använt oss av bäst i test guiden för ljudboksappar från bästa.nu. Deras recensioner och tester gav oss en ytterligare dimension av insikter om de ljudboksappar vi utvärderade.

Vid sidan om detta har vi även noggrant undersökt varje ljudboksapp individuellt. Detta har vi gjort för att kunna bedöma en rad olika aspekter, inklusive hur prisvärda de är (i form av kostnaden per månad), vilket sortiment av böcker de erbjuder, vilka abonnemangstyper som finns tillgängliga, kvaliteten på deras app, hur användarvänliga de är, hur bra de passar för barn, hur bra deras support är samt deras användarvillkor (så som eventuell bindningstid).

Nextory BookBeat Bokus Play Audible
Utmärkelse Bästa ljudboksappen Vi rekommenderar (Bästa för familjer) Bästa budgetvalet Störst på engelska ljudböcker
Produkt Nextory BookBeat Bokus Play Audible
Betyg 4.8/5 4.6/5 4.2/5 3.8/5
Tillgänglig för iOS, Android iOS, Android iOS, Android iOS, Android
Gratisperiod 45 dagar 45 dagar 60 dagar 30 dagar
Bindningstid Nej Nej Nej Nej
Betalning Autogiro Autogiro Autogiro Autogiro
Abonnemangstyper Varierar Varierar Varierar Varierar
Offline-läge Ja Ja Ja Ja
Justerbar uppläsningshastighet Ja Ja Ja Ja
Sovtimer Ja Ja Ja Ja
Bokmärke Ja Ja Ja Ja
Barnläge Ja Ja Ja Nej
Bästa ljudboksappen 2024

Utvärderingskriterier för ljudboksapplikationer

Kompatibilitet med olika operativsystem

Att välja en ljudbokstjänst som fungerar med ditt specifika operativsystem är avgörande för en sömlös lyssnarupplevelse. Välkända ljudboksappar har vanligtvis stöd för:

 • iOS (Apple): Om du har en iPhone, bekymra dig mer om tjänstens pris och urval snarare än operativsystemskompatibilitet.
 • Android: Androidanvändare har inga hinder då alla större tjänster har högt rankade appar tillgängliga på Google Play.
 • Windows: För närvarande erbjuder endast Storytel stöd för Windows, vilket kan begränsa valmöjligheterna för dessa användare.

Hos de flesta ljudbokstjänster kan du lyssna på ljudböcker både online och offline

Det är ju inte alltid man har tillgång till uppkoppling när man vill lyssna på en ljudbok, men glädjande nog så kan du hos de allra flesta ljudbokstjänster lyssna både online och offline. När du hittat en bok du vill lyssna på laddar du bara ner den till din enhet, och då måste du givetvis ha tillgång till internet, och sedan kan du lyssna när du önskar.

Hos vissa tjänster, exempelvis Bokus Play, är utrymmet för antalet nedladdade offline-ljudböcker dock begränsat så det kan vara bra att då och då kolla upp hur mycket minne för offlineläge du har att röra dig med.

Pris och utbud bör påverka ditt val av ljudboksapp

Precis som när du vanligtvis väljer mellan abonnemang är det viktigt att titta på vad du får för det du betalar. När det gäller ljudböcker är detta mycket enkelt. Kolla främst att apparna erbjuder de titlar som du vet att du har ett intresse av, och fokusera på kategorier som du finner intressanta.

Efter att du har avgjort vilken tjänst som har det bästa utbudet för dig bör du jämföra priserna. Om ljudboksappen med bäst utbud är dyrare än de andra får du göra ett avvägande mellan intressanta titlar och kostnader.

Tycker du fortfarande att ditt val är svårt erbjuder alla abonnemang en 60 dagars gratis prövoperiod. Genom att utnyttja prövoperioden kan du få en tydligare bild över hur appen och utbudet ser ut.

Ljudboksappar som erbjuder abonnemang för familjer?

Flera tjänster tillhandahåller familjeabonnemang vilka möjliggör åtkomst för flera användare under ett enda konto. Två framträdande exempel inkluderar:

 • Nextory – Erbjuder olika abonnemangsplaner som passar familjens behov.
 • Storytel – Känd för sitt familjevänliga abonnemang med tillgång till en mångsidig katalog.

Ljudboksapplikationen med bäst engelskt bokutbud?

Audible är framstående för sitt omfattande bibliotek av engelskspråkiga titlar, som sträcker sig från senaste bestsellers till klassiker.

Ljudboksappar med bästa betyg i tester?

Tester och recensioner rankar ofta dessa appar högt:

 • BookBeat – Har fått utmärkta recensioner för sin användarvänlighet och bokutbud.
 • Nextory – Är väl uppskattad för sin funktioner och användbarhet.

Ljudboksappar som kan användas kostnadsfritt?

Det finns tjänster som erbjuder gratis provperioder eller har en gratisversion med begränsningar. Till exempel:

 • Biblio – Ger tillgång till gratis ljudböcker, ofta finansierad av offentliga medel.
 • LibriVox – Där användare kan lyssna på verk vars upphovsrätt har löpt ut och som läses in av volontärer.
Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.