Tove Jansson (1914-2001) var en finlandssvensk författare och konstnär, mest känd för sina böcker om Mumintrollen. Jansson skrev både för barn och vuxna och fick under sin karriär flera litterära utmärkelser.

Bland Janssons mest kända verk är böckerna om Mumintrollen, där hon själv även illustrerade böckerna. Mumintrollen är små vita figurer som bor i Mumindalen, och serien riktar sig till både barn och vuxna. Böckerna om Mumintrollen har översatts till flera språk och blivit mycket populära över hela världen.

Jansson skrev även flera böcker för vuxna, bland annat romanen “Sommarboken”, som handlar om en gammal kvinna och hennes barnbarn som tillbringar sommaren på en ö i Skärgården. Boken anses av många vara Janssons främsta verk.

Tove Jansson är också känd för sin konst, och hon utbildade sig på Konstfack i Stockholm och vid Finlands konstakademi i Helsingfors. Jansson skapade en mängd illustrationer och målningar, och hon var en uppskattad konstnär under sin livstid.

Tove Janssons böcker om Mumintrollen har blivit en klassiker och en viktig del av svensk litteratur. Hennes berättelser om de små, fantasifulla figurerna har förtrollat läsare i generationer och hennes betydelse för barnlitteraturen kan inte överskattas.