Stieg Larsson (1954-2004) var en svensk journalist och författare, mest känd för sin “Millennium-serie” som består av böckerna “Män som hatar kvinnor” (2005), “Flickan som lekte med elden” (2006) och “Luftslottet som sprängdes” (2007). Böckerna har blivit enormt populära och har sålt i över 80 miljoner exemplar världen över.

Stieg Larsson föddes i Skelleftehamn i Västerbotten. Efter studier vid Umeå universitet började han arbeta som journalist, och han kom senare att arbeta som chefredaktör för tidskriften Expo, som granskar högerextremism och rasism.

Larsson var också en aktiv försvarare av yttrandefrihet och demokrati, och han var särskilt uppmärksam på hotet från högerextremism. Han skrev flera böcker och artiklar om detta ämne innan han började skriva “Millennium-serien”.

Tyvärr dog Stieg Larsson innan böckerna gavs ut och innan han kunde se hur populära de skulle bli. Han dog i en hjärtinfarkt 2004, innan han fyllde 50 år. Efter hans död har en fjärde bok i serien, skriven av David Lagercrantz, publicerats.