Selma Lagerlöf (1858-1940) var en svensk författare och lärare. Hon föddes i Östra Emterwik, Värmland, och växte upp på gården Mårbacka. Efter att ha tagit lärarexamen i Stockholm 1885 började hon arbeta som lärare i landsbygdsområdena runt Värmland.

Lagerlöf debuterade som författare 1891 med en novellsamling, “Gösta Berlings saga”. Genombrottet kom dock med hennes andra roman, “Jerusalem” (1901), som handlar om en bondpojke som reser till Jerusalem under korstågen. Boken blev en stor succé och översattes till många språk.

Lagerlöf är också känd för sina sagor och barnböcker, som “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” (1906), som handlar om en pojke som förvandlas till en pyssling och får åka på en resa genom hela Sverige på ryggen av en tamgås. Boken har översatts till över 30 språk.

Lagerlöf fick många utmärkelser under sin livstid, bland annat Nobelpriset i litteratur år 1909. Hon var den första kvinnan som fick priset och hon fick det för sin poetiska realism, hennes förmåga att skildra livet på landsbygden och hennes viktiga roll i den svenska litteraturen.

Selma Lagerlöf avled 1940 och är en av Sveriges mest kända författare och en av de mest lästa svenska författarna i världen. Många av hennes verk har filmatiserats och blivit klassiker.