Khaled Hosseini är en afghansk-amerikansk författare, född 1965 i Kabul, Afghanistan. Hans romaner tar ofta upp teman som identitet, kultur och politik, och är också kända för att ha berättare som är flyktingar eller invandrare.

Hosseinis genombrottsroman, “Drömmarens flykt”, publicerades 2003 och blev en stor succé. Boken följer en ung afghansk pojkes uppväxt under sovjetockupationen, inbördeskriget och talibanregimen, och hans senare flykt till USA. Boken har översatts till mer än 40 språk och har sålt i miljontals exemplar världen över.

Hosseinis andra roman, “Tusen strålande solar”, publicerades 2007 och utspelar sig under samma tidsperiod som “Drömmarens flykt”, men med en kvinnlig huvudperson. Boken skildrar en ung flickas liv under inbördeskriget och talibanregimen, och hennes senare flykt till USA. “Tusen strålande solar” blev också en internationell bästsäljare och översattes till mer än 40 språk.

Hosseinis tredje roman, “Och bergen svarade”, publicerades 2013 och handlar om en ung pojke och flicka från Afghanistan, vars liv skiljs åt efter invasionen av Sovjetunionen och deras senare återförening efter många år och många strapatser. Boken hyllades för Hosseinis djupa förståelse för mänskliga relationer och känslor, och för hans skickliga användning av olika berättarperspektiv.

Utöver sitt författarskap är Khaled Hosseini också känd för sitt arbete som goodwill-ambassadör för FN:s flyktingorgan UNHCR, där han arbetar för att öka medvetenheten om flyktingars och invandrares rättigheter och situation.