Jonas Hassen Khemiri är en svensk författare, dramatiker och krönikör född 1978 i Stockholm. Han debuterade som författare 2003 med romanen “Ett öga rött”, som snabbt blev en stor succé. Boken såldes i över 150 000 exemplar i Sverige och översattes till flera språk. Sedan dess har han skrivit flera uppmärksammade böcker, pjäser och essäsamlingar.

Hans författarskap präglas av ett språkligt lekfullt och experimentellt formspråk, där han ofta utforskar identitetsfrågor, kulturella och historiska strukturer, maktrelationer och rasism. Han har belönats med flera priser och utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Augustpriset 2004 för “Ett öga rött” och Svenska Akademiens nordiska pris 2020.

Förutom romaner och essäsamlingar har Khemiri skrivit flera uppmärksammade teaterpjäser, däribland “Invasion!” som sattes upp på Stockholms Stadsteater 2006, och “Jag ringer mina bröder” som hade urpremiär på Göteborgs Stadsteater 2012 och sedan har spelats på flera scener runt om i världen. Han har även skrivit för film och TV, bland annat manus till SVT-serien “Tjockare än vatten”.

Några av Jonas Hassen Khemiris mest kända böcker inkluderar:

  • “Ett öga rött” (2003)
  • “Montecore: En unik tiger” (2006)
  • “Allt jag inte minns” (2015)
  • “Pappaklausulen” (2019)
  • “Tio över ett” (2020)

Hans verk har översatts till flera språk och har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.