Jonas Gardell är en svensk författare, dramatiker och skådespelare. Han föddes den 2 november 1963 i Täby och har sedan dess blivit en av Sveriges mest kända och älskade författare.

Gardell debuterade som författare 1985 med romanen “Sanning eller konsekvens”. Han är känd för att skriva engagerade och samhällskritiska romaner som ofta belyser hbtq-frågor och svensk politik.

En av hans mest kända romaner är “Torka aldrig tårar utan handskar” som är en trilogi om hiv-epidemin i Sverige under 1980-talet. Romanen blev en stor succé och har även filmatiserats och blivit en TV-serie.

Utöver romaner har Gardell även skrivit flera teaterpjäser, bland annat “En komikers uppväxt” som är en självbiografisk monolog. Han har även skapat TV-serier och medverkat i olika sammanhang som programledare och skådespelare.

Gardell har mottagit flera priser och utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Augustpriset för “Till minne av en villkorslös kärlek” och Expressens Björn Nilsson-pris för “Torka aldrig tårar utan handskar”.