Jan Guillou är en svensk författare och journalist som är mest känd för sin serie “Hamilton”, om en fiktiv svensk spion. Han har skrivit över 30 böcker och har vunnit flera priser för sitt arbete.

Guillou föddes den 17 januari 1944 i Södertälje, Sverige. Han är son till en fransk mor och en svensk far, och växte upp i en konservativ och katolsk familj. Han utbildade sig vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, men hoppade av för att bli journalist.

Guillou började sin karriär som journalist på 1960-talet och har sedan dess varit verksam på flera olika tidningar och tidskrifter. Han är mest känd för sin rapportering om Sovjetunionen under kalla kriget och för att ha avslöjat den svenska underrättelsetjänstens illegalitet.

Guillou debuterade som författare 1986 med romanen “Coq Rouge”, den första boken i “Hamilton”-serien. Serien består av sammanlagt 10 böcker och har sålt i över 10 miljoner exemplar över hela världen. Andra kända verk av Guillou inkluderar “Ondskan” (1981), som är en självbiografisk roman om hans upplevelser på en internatskola, och “Brobyggarna” (2011), en historisk roman om den svenska järnvägens tillkomst.

Guillou har mottagit flera priser för sitt författarskap, inklusive Augustpriset och Expressens Heffaklump. Han har också varit kontroversiell för sina politiska åsikter och har bland annat kritiserat USA:s krig mot terrorismen och Israels behandling av palestinier.