Henning Mankell var en svensk författare som föddes den 3 februari 1948 och avled den 5 oktober 2015. Han är främst känd för sin serie om kriminalkommissarie Kurt Wallander, men har även skrivit ett flertal andra böcker inom olika genrer.

Mankell debuterade som författare redan på 1970-talet, men det var först med Wallanderserien som han fick sitt stora genombrott. Den första boken i serien, Mördare utan ansikte, utkom 1991 och följdes av ytterligare nio böcker fram till 1999. Wallander-böckerna har översatts till mer än 40 språk och sålt i över 40 miljoner exemplar världen över.

Utöver Wallander-serien har Mankell skrivit ett flertal andra böcker, både inom kriminalgenren och i andra genrer. Några exempel på hans andra verk är romanerna Comédia Infantil (1986), Danslärarens återkomst (2000) och Italienska skor (2006), samt ungdomsböckerna Vänner för livet (1984) och Eldens hemlighet (1995).

Mankell var också verksam som dramatiker och regissör och skrev flera pjäser som sattes upp på svenska teatrar. Han var även engagerad i politiska och samhälleliga frågor och var bland annat aktiv i kampen mot rasism och för palestiniernas rättigheter.

Henning Mankell avled 2015 efter en tids sjukdom. Han efterlämnade ett stort författarskap och ett arv som har gjort honom till en av Sveriges mest lästa och älskade författare.