Carl-Johan Vallgren är en svensk författare och musiker född 1964 i Stockholm. Han debuterade som författare 1997 med romanen “Den vidunderliga kärlekens historia”, som blev en stor succé och fick motta flera litterära priser. Han har sedan dess skrivit ett antal romaner, noveller, barnböcker och diktsamlingar, och hans verk har översatts till ett flertal språk.

Vallgren är känd för sin förmåga att skriva suggestivt och psykologiskt komplexa berättelser. Han tar ofta upp tunga ämnen som ensamhet, våld och psykisk ohälsa, men lyckas ändå skapa en stämning av hopp och försoning i sina böcker.

Bland Vallgrens mest kända verk finns romanerna “Havsmannen” (2002), “Berlin poplars” (2007) och “Den sista möjligheten” (2018). Han har även skrivit flera barnböcker, inklusive “Ordfågeln” (2013), som belönades med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Vallgren är också en framgångsrik musiker och har spelat i flera band, bland annat Fläskkvartetten och Vallgren/Kjellgren. Han har också skrivit texter till flera kända artister, inklusive Ulf Lundell och Lisa Nilsson.