Ann Cleeves är en brittisk författare som är känd för sina spänningsromaner, särskilt hennes kriminalromaner. Hon föddes den 24 oktober 1954 i Herefordshire, England, och växte upp på landsbygden i North Devon. Cleeves studerade engelska på University of Sussex, och efter examen arbetade hon som assistentbibliotekarie på en offentlig bibliotek i London.

Cleeves skrev i många år innan hon fick sitt stora genombrott med sin första bok i Vera Stanhope-serien, “The Crow Trap”, som publicerades 1999. Vera Stanhope-serien handlar om en kriminalkommissarie i Northumberland, England, och har blivit mycket populär både i Storbritannien och internationellt. Serien har också adapterats till en TV-serie, Vera, med Brenda Blethyn i huvudrollen.

En annan serie av Ann Cleeves är Shetland-serien, som utspelar sig på de avlägsna öarna Shetland, som tillhör Skottland. Huvudpersonen i denna serie är kriminalkommissarie Jimmy Perez, och den första boken, “Raven Black”, publicerades 2006. Precis som Vera Stanhope-serien har Shetland-serien också adapterats till en TV-serie, Shetland, med Douglas Henshall i huvudrollen.

Utöver dessa två serier har Cleeves också skrivit andra spänningsromaner, inklusive “The Sleeping and the Dead” och “The Seagull”. Hon har blivit prisbelönad för sitt arbete, inklusive The Crime Writers’ Association’s Duncan Lawrie Dagger för bästa kriminalroman 2006 för “Raven Black”.

Ann Cleeves är känd för sin skicklighet att skapa trovärdiga karaktärer och intriger som är fängslande och oförutsägbara. Hennes böcker har sålt i stora upplagor över hela världen, och hon anses vara en av de främsta författarna inom kriminalgenren idag.