Unni Lindell är en norsk författare som är född den 3 april 1957 i Os i Norge. Hon debuterade som författare 1986 med kriminalromanen “Den grønne dagen” och har sedan dess skrivit ett flertal böcker inom genren.

Unni Lindell har skrivit ett stort antal böcker och blivit en av Norges mest kända deckarförfattare. Hennes böcker är översatta till många språk och har fått flera priser. Hon är mest känd för sin serie om kriminalinspektören Cato Isaksen, som är en av Norges mest populära deckarfigurer. Isaksen är en fiktiv polis som utreder olika fall, och förekommer i flera av Lindells böcker.

Andra böcker av Unni Lindell inkluderar “Orkestergraven”, “Drapet på Harriet Krohn” och “Hon som måste dö”. Hennes senaste bok är “Drømmefangeren” från 2021.

Unni Lindell har fått flera utmärkelser för sitt författarskap, däribland Bragepriset och Rivertonpriset, två av de mest prestigefyllda litteraturpriserna i Norge. Lindell är också ledamot av Norska Akademien för Kriminalförfattare och sitter i styrelsen för organisationen PEN International.