Tara Westover är en amerikansk författare född 1986 i Idaho. Hon är känd för sin självbiografiska bok “Educated” som gavs ut 2018.

“Educated” handlar om Westovers uppväxt i en mormonfamilj i Idaho där hon tillsammans med sina sex syskon bodde med sina föräldrar på en avlägsen gård. Familjen levde en isolerad tillvaro och barnen fick ingen formell utbildning utan arbetade på gården istället. Westovers föräldrar var skeptiska till etablerade utbildningar och allt som hörde till modern samhällelig kultur och utbildning, och hon fick därför inget formellt skolarbete.

Efter att ha lärt sig läsa på egen hand började Westover arbeta med sin utbildning. Hon lyckades komma in på Brigham Young University där hon tog en kandidatexamen i historia. Hon fortsatte sedan till Cambridge University i England där hon tog en magisterexamen och doktorerade i historia. Westovers resa till utbildning var en svår och kämpig kamp för att frigöra sig från sin barndoms begränsningar och för att ta kontroll över sitt eget liv.

“Educated” har hyllats för sin gripande berättelse och är en berättelse om självförverkligande och motståndskraft. Boken har sålt i miljontals exemplar över hela världen och har översatts till ett flertal språk. Den har också blivit en New York Times bästsäljare och var en finalist till flera priser, inklusive Goodreads Choice Awards 2018 och National Book Critics Circle Award 2019.