Sven Nordqvist är en svensk författare och illustratör som är mest känd för sina barnböcker om Pettson och Findus. Han är född 1946 i Helsingborg och har studerat reklam och konst i Lund.

Nordqvist debuterade som barnboksförfattare och illustratör 1983 med boken “Agaton Öman och alfabetet”, men det var först med böckerna om Pettson och Findus som han nådde stora framgångar. Serien om Pettson och hans katt Findus är en klassiker inom svensk barnlitteratur och har sålt i över 6 miljoner exemplar världen över.

Nordqvist är känd för sin humor och sina fantasifulla illustrationer, och hans böcker vänder sig främst till barn i åldern 4-8 år. Utöver Pettson och Findus har han även skrivit och illustrerat andra barnböcker, såsom “Majas alfabet” och “Sagan om den lilla farbrorn”.

Sven Nordqvist har mottagit flera priser och utmärkelser för sitt författarskap och sina illustrationer, bland annat Elsa Beskow-plaketten och Expressens Heffaklump. Han har även varit nominerad till Augustpriset för sin bok “Var är min syster?”.

Nordqvist har sagt att han inspireras av naturen och djur, och att hans eget liv på landet påverkat hans författarskap och illustrationer. Han är fortfarande aktiv som författare och illustratör, och har nyligen gett ut en ny bok i Pettson och Findus-serien med titeln “Pettson och Findus – Julsagor”.