Sara Stridsberg är en svensk författare, dramatiker och regissör född den 29 augusti 1972 i Solna. Stridsberg debuterade som författare år 2004 med romanen ”Happy Sally” som följdes av flera andra böcker. Hon har också skrivit pjäser och regisserat teaterföreställningar.

Stridsbergs författarskap präglas av en stark känsla för språk och bildspråk, och hon har beskrivits som en författare som har ett närmast poetiskt förhållningssätt till sitt skrivande. Hennes böcker utforskar ofta ämnen som kön, makt, våld och identitet, och hon har blivit känd för sitt feministiska engagemang och sitt intresse för att skildra starka kvinnliga karaktärer.

Bland Stridsbergs mest kända verk finns romanerna ”Drömfakulteten” (2006), som handlar om poeten Valerie Solanas och hennes relation till Andy Warhol, och ”Beckomberga – ode till min familj” (2014), som är en skildring av psykiatrisjukhuset Beckomberga och dess historia. Boken belönades med Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok. Stridsberg har också skrivit flera pjäser, bland annat ”Medealand” (2002) och ”Paradis” (2012), som har framförts på Dramaten i Stockholm.